penicilin supaFoto: Shutterstock/nesavinov

Ukoliko ovih dana osećate prolećni umor ili samo želite da pojedete nešto toplo i utešno što će vas „podići“, italijanska penicilin supa je pravo rešenje za vas! Evo u čemu je njena tajna i kako je možete lako pripremiti kod kuće.

Italijanska penicilin supa, inspirisana čuvenim italijanskim osvežavajućim receptom za pileću supu pastina in brodo, obogaćena je baršunastim trakama jaja, aromatičnim povrćem i finom dozom parmezana koji joj daje neodoljiv umami finiš.

Ojačava, greje, teši…

Sitna testenina obezbeđuje punoću ukusa i teksture koja će učiniti da svaki zalogaj traje malo duže na vašem nepcu. Ako postoji nešto što može da popravi prehladu, umor ili jednostavno loš dan – onda je to svakako penicilin supa, piše Miss7.

Ova supa se može pripremiti unapred i čuvati u frižideru do 5 dana. Osnova za nju može da se zamrzne do 2 meseca – pre serviranja, malo je zagrejte i uživajte u tanjiru punom finih ukusa.

Italijanska penicilin supa

Sastojci:

  • 2 šargarepe
  • 3 stabljike celera
  • 1 crni luk
  • 8 čenova belog luka
  • 8 šoljica pilećeg bujona
  • 2,5 kašičice putera
  • 2 kašike sveže mlevenog crnog bibera
  • 2 jajeta
  • 3 kašike parmezana
  • 2 kašike svežeg peršuna
  • 225 g testenine
Italijanska penicilin supa: Ukusno jelo koje vraća snagu, ublažava umor i hrani dušu 1
italijanska penicilin supa; foto: Shutterstopck/nesavinov

Postupak:

  1. U velikom loncu na srednjoj vatri pomešajte šargarepu iseckanu na kockice, komadiće celera, seckani crni luk, krupno seckani beli luk, 6 šoljica pilećegbujona i so. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša, 25-30 minuta.
  2. Kada povrće dovoljno omekša, usitnite ga štapnim mikserom dok supa ne dobije nežno narandžastu boju, ali sa vidljivim komadićima povrća. Ako nemate ručni mikser, supu pažljivo prebacite u blender i blendajte do željene konzistencije.
  3. Dodajte preostale 2 šolje bujona, umešajte 1 kašiku putera i začinite sveže mlevenim biberom po ukusu.
  4. Ponovo zagrejte supu na laganoj vatri.
  5. U međuvremenu u manjoj činiji umutite jaja, sitno narendani parmezan i seckani peršun.
  6. Mešajući supu, polako sipajte mešavinu jaja, sira i peršuna, omogućavajući da se formiraju delikatne trake kuvanog jajeta.
  7. U posebnom loncu prokuvajte posoljenu vodu i skuvajte male testenine prema uputstvima na pakovanju. Ocedite i prebacite u činiju, pa dodajte preostalu kašiku putera i promešajte da se ravnomerno premaže.
  8. Prilikom serviranja u svaku činiju stavite nekoliko kašika testenine, pa prelijte vrelom supom.
  9. Po želji dodajte još parmezana i svežeg peršuna za dodatni ukus. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari