Vrlo tužna vest za snobove – pivo je postalo popularno. I to zamislite, čak i u Italiji! Globalna „kraft“ revolucija nije zaobišla ni Apenine, podneblje tradicionalno sklonije nekim drugim božanskim nektarima.

Zaboravite Nastro Azzuro, Moreti i ostale pregazirane industrijske brlje, na veliku scenu izlaze zanimljive zanatske pivske vrste, napravljene od najkvalitetnijih domaćih sastojaka. Sudeći po njihovom broju i raznovrsnosti, sve više Italijana je spremno da kreativno eksperimentiše sa ječmom, hmeljom, vodom i kvascima.

Verovatno najveći izbor italijanskih zanatskih (ili kako sami vlasnici kažu „umetničkih“) piva možete upoznati u rimskoj pivnici Open Baladin, ušuškanoj u lavirintu u neposrednoj blizini Campo dei Fiori. Navigacija vam ne treba, samo pratite graju. Navala na Baladin je takva da vam čekanje ispred lokala ne gine. Sistem funkcioniše na sledeći način: uđete, na kasi se upišete i prijavite broj potrebnih stolica, izađete na kaldrmu i čekate da vas prozovu… Da li vredi maltretiranja? I te kako.

Iako nezavisna mikropivara Baladin postoji skoro 20 godina, Bar Open na jednom mestu nudi sve najbolje iz sopstvene produkcije, ali i šire. Pored karakterističnih pivskih obroka na meniju je više od 100 vrsta flaširanih piva, i selekcija od čak 40 (četrdeset!) italijanskih zanatskih piva na točilicama. Ako vam ovo ne zvuči dovoljno ubedljivo, u sastavu lokala je i solidni gift-shop. Piva su uredno popisana i recenzirana u karti pića, a ljubazno osoblje koje zna šta prodaje i razume strane jezike vam može olakšati zaista komplikovan izbor.

Dodatni kvalitet Open Baladina je vrlo zgodna, centralna lokacija, tako da se sa umetnošću italijanskih pivskih zanatlija možete družiti i u pauzama razgledanja grada. Na kraju vam dugujem informaciju da je lični favorit Open Baladina istoimena aromatična APA (American Pale Ale), a razloga za ponovni dolazak još barem 97.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari