posnaFoto: Shutterstock/Smile Studio

Budući da se danas, 27. septembra, obeležava jesenji Krstovdan, u nastavku vam donosimo predloge za 3 ukusna posna jela koja su kao stvorena za svečani ručak sa porodicom i prijateljima.

U nastavku otkrijte kako ova posna jela brzo i jednostavno možete pripremiti kod kuće:

Posna pita sa pečurkama i prazilukom

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 400 g šampinjona ili bukovača
  • 2 praziluka (beliji deo)
  • 1 veća šargarepa
  • 100 ml ulja
  • So, biber po ukusu
  • Susam za posipanje

Priprema:

  1. Sitno iseckajte praziluk i šargarepu, pa prodinstajte na malo ulja dok ne omekšaju.
  2. Dodajte naseckane pečurke, posolite, pobiberite i dinstajte dok ne ispari voda. Ostavite fil da se ohladi.
  3. Ređajte po dve kore, premažite ih uljem, stavite fil i uvijte u rolate.
  4. Ređajte u podmazan pleh, premažite odozgo uljem i pospite susamom.
  5. Pecite na 200°C oko 30 minuta, dok pita ne porumeni.

Krem čorba od bundeve

Sastojci:

  • 600 g bundeve (oljuštene i isečene na kockice)
  • 1 crni luk
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 2 kašike ulja
  • So, biber, prstohvat muskatnog oraščića
  • Seme bundeve za dekoraciju

Priprema:

  1. Na ulju izdinstajte iseckan luk, zatim dodajte šargarepu, krompir i bundevu.
  2. Nalijte vodom da prekrije povrće i kuvajte 25–30 minuta dok ne omekša.
  3. Štapnim mikserom sve fino izblendajte tako da dobijete glatku i kremastu teksturu.
  4. Dodajte so, biber i muskatni oraščić.
  5. Servirajte toplo, posuto prženim semenkama bundeve.

Grilovani losos sa pireom od karfiola i rukola salatom

Sastojci za losos:

  • 4 fileta lososa
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Sok od pola limuna
  • So, biber

Priprema lososa:

  1. Filete premažite maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pokapajte limunovim sokom.
  2. Pecite na gril tiganju ili roštilju 4–5 minuta sa svake strane (da ostane sočan).

Prilog – pire od karfiola:

  • 1 manja glavica karfiola
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber

Priprema:

  1. Karfiol skuvajte u slanoj vodi sa belim lukom.
  2. Procedite i izgnječite, pa dodajte ulje, so i biber. Treba da bude kremast kao pire krompir.

Salata od rukole:

  • 2 šake rukole
  • Maslinovo ulje, limunov sok, so
  • Nekoliko kapi balzamika

Priprema:

Pomešajte sve sastojke i dobro promešajte. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari