Foto: Shutterstock/Smile StudioBudući da se danas, 27. septembra, obeležava jesenji Krstovdan, u nastavku vam donosimo predloge za 3 ukusna posna jela koja su kao stvorena za svečani ručak sa porodicom i prijateljima.
U nastavku otkrijte kako ova posna jela brzo i jednostavno možete pripremiti kod kuće:
Posna pita sa pečurkama i prazilukom
Sastojci:
- 500 g tankih kora za pitu
- 400 g šampinjona ili bukovača
- 2 praziluka (beliji deo)
- 1 veća šargarepa
- 100 ml ulja
- So, biber po ukusu
- Susam za posipanje
Priprema:
- Sitno iseckajte praziluk i šargarepu, pa prodinstajte na malo ulja dok ne omekšaju.
- Dodajte naseckane pečurke, posolite, pobiberite i dinstajte dok ne ispari voda. Ostavite fil da se ohladi.
- Ređajte po dve kore, premažite ih uljem, stavite fil i uvijte u rolate.
- Ređajte u podmazan pleh, premažite odozgo uljem i pospite susamom.
- Pecite na 200°C oko 30 minuta, dok pita ne porumeni.
Krem čorba od bundeve
Sastojci:
- 600 g bundeve (oljuštene i isečene na kockice)
- 1 crni luk
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 2 kašike ulja
- So, biber, prstohvat muskatnog oraščića
- Seme bundeve za dekoraciju
Priprema:
- Na ulju izdinstajte iseckan luk, zatim dodajte šargarepu, krompir i bundevu.
- Nalijte vodom da prekrije povrće i kuvajte 25–30 minuta dok ne omekša.
- Štapnim mikserom sve fino izblendajte tako da dobijete glatku i kremastu teksturu.
- Dodajte so, biber i muskatni oraščić.
- Servirajte toplo, posuto prženim semenkama bundeve.
Grilovani losos sa pireom od karfiola i rukola salatom
Sastojci za losos:
- 4 fileta lososa
- 2 kašike maslinovog ulja
- Sok od pola limuna
- So, biber
Priprema lososa:
- Filete premažite maslinovim uljem, posolite, pobiberite i pokapajte limunovim sokom.
- Pecite na gril tiganju ili roštilju 4–5 minuta sa svake strane (da ostane sočan).
Prilog – pire od karfiola:
- 1 manja glavica karfiola
- 2 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- So, biber
Priprema:
- Karfiol skuvajte u slanoj vodi sa belim lukom.
- Procedite i izgnječite, pa dodajte ulje, so i biber. Treba da bude kremast kao pire krompir.
Salata od rukole:
- 2 šake rukole
- Maslinovo ulje, limunov sok, so
- Nekoliko kapi balzamika
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i dobro promešajte. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


