posna projaPosna proja, foto: X3M FOTO / Alamy / Profimedia

Posna proja – mekana, hrskava i jednostavna za pripremu, idealna je za doručak, užinu ili kao dodatak obroku tokom posta.

Posna proja, tačnije ovaj recept kombinuje kukuruzno i pšenično brašno, uz minimum sastojaka, a rezultat je zlatno pečena, aromatična proja koja se topi u ustima.

Priprema je brza i laka, čak i za početnike u kuhinji, a mali trikovi poput dodatka susama ili suncokretovih semenki daju joj poseban šmek i hrskavost.

Bez obzira da li je pravite za porodicu, prijatelje ili samo za sebe, ova posna proja uvek oduševljava jednostavnošću i ukusom.

Posna proja

Sastojci:

250 g kukuruznog brašna

150 g pšeničnog brašna (ili integralnog)

1 kesica praška za pecivo (10 g)

1 kašičica soli

400 ml vode (može i gazirana za mekšu strukturu)

50 ml biljnog ulja (suncokretovo ili maslinovo)

(opciono) 1 kašika susama ili suncokretovih semenki za posipanje

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C i podmažite manji pleh ili kalup za pečenje.

U velikoj posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so.

Postepeno dodajte vodu i ulje, mešajući dok ne dobijete glatko, gustine guste smese za palačinke.

Po želji, umešajte susam ili suncokretove semenke u smesu ili pospite po vrhu.

Sipajte smesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25–30 minuta, dok proja ne dobije zlatno-smeđu boju i čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista.

Ostavite da se malo ohladi pre sečenja i serviranja.

Saveti:

Posnu proju možete dodatno obogatiti iseckanim paprikama, prazilukom ili začinskim biljem poput peršuna.

Za bogatiju aromu, na kraju možete preliti malo maslinovog ulja preko vruće proje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari