Foto: Shutterstock/TagskieMnoge porodice u Srbiji obeležavaju slavu u periodu posta, ili slava pada u sredu ili petak, pa se obeležava posnom trpezom. Ipak, posna slava ne mora biti ni siromašna ni jednolična – uz malo pažnje i odabrane sastojke, moguće je pripremiti bogat, ukusan i svečan obrok.
Posna slava – recepti
Donosimo vam nekoliko proverenih recepata za ukusna posna jela koja će oduševiti vaše goste:
Posne pogačice sa maslinama i sušenim paradajzom
Sastojci:
- 500 g brašna (može pola belo, pola integralno)
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 ravna kašičica soli
- 100 ml maslinovog ulja
- 250 ml mlake vode
- 6–8 maslina (iseckanih na kolutiće)
- 4–5 suvih paradajza iz ulja (sitno iseckanih)
- prstohvat origana
Priprema:
- Kvasac razmutite sa mlakom vodom i šećerom, pa ostavite da zapeni.
- U činiji pomešajte brašno, so i origano. Dodajte kvasac i maslinovo ulje, pa zamesite testo.
- Umešajte iseckane masline i sušeni paradajz. Po potrebi dodajte još malo brašna da testo ne bude lepljivo.
- Pokrijte i ostavite da narasta oko 1 sat.
- Premesite testo, razvucite i oblikujte pogačice ili male lepinje.
- Poređajte na pleh, premažite maslinovim uljem i po želji pospite susamom.
- Pecite u rerni na 200°C oko 25 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Prebranac
Sastojci:
- 500 g pasulja (najbolje tetovac ili gradištanac)
- 3 veće glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 1 ravna kašika mlevene crvene paprike
- 1/2 kašičice tucane paprike (po želji)
- 1 lovorov list
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica soli (ili po ukusu)
- 100 ml ulja (može pola suncokretovo, pola maslinovo)
- 1 kašika brašna (po želji, za gušću teksturu)
- 1 kašika paradajz-pirea ili 1 svež, oljušten paradajz (opciono)
Priprema:
- Pasulj operite i potopite u hladnu vodu preko noći. Sutradan prospite tu vodu, nalijte novu i stavite da provri. Kada proključa, kuvajte 5–10 minuta, pa ponovo prospite vodu. Nalijte treći put i sada kuvajte do pola omekšanja (oko 30–40 minuta).
- Na ulju propržite sitno seckan luk dok ne postane staklast. Dodajte izrendanu šargarepu i propržite još par minuta. Zatim dodajte beli luk, mlevenu papriku i (ako želite gušći prebranac) brašno. Kratko propržite i sklonite sa vatre.
- U dublju vatrostalnu posudu (ili zemljanu ako je imate) sipajte polovinu pasulja, preko njega rasporedite polovinu zaprške, dodajte lovorov list, so, biber i po želji malo paradajz-pirea.
Zatim dodajte ostatak pasulja i prelijte ostatkom zaprške. Po površini prelijte sa još malo ulja. - Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 40–50 minuta, dok se površina ne uhvati zlatna korica, a pasulj upije većinu tečnosti.
Ako volite gušći i puniji ukus, možete pred kraj pojačati temperaturu na 220°C i zapeći još 10 minuta.
Salata od pečene paprike i pasulja
Sastojci:
- 10 pečenih crvenih paprika
- 300 g kuvanog pasulja
- 1 crni luk
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 kašike sirćeta
- So, peršun
Priprema:
- Pečene paprike oljuštite i isecite na trake.
- Dodajte kuvani pasulj i sitno seckan crni luk.
- Začinite uljem, sirćetom, solju i sve pospite seckanim peršunom.
- Ostavite da odstoji barem 30 minuta pre serviranja.
- Po želji, možete dodati i malo seckanih ili mlevenih oraha.
Posna torta sa orasima i suvim voćem
Sastojci:
- 300 g mlevenih oraha
- 200 g mlevenog keksa (posnog)
- 200 g sitno seckanih suvih šljiva
- 150 g suvog grožđa
- 200 ml soka od narandže
- 100 g šećera u prahu
- 100 g posne čokolade
- 50 ml ulja
Priprema:
- U činiji sjedinite orahe, keks, šljive i grožđe.
- Dodajte sok od narandže i šećer u prahu pa mešajte dok ne dobijete gustu masu.
- Oblikujte tortu u kalupu i ostavite u frižideru da se stegne.
- Za glazuru otopite čokoladu sa uljem na pari i prelijte preko torte.
- Ostavite da se dobro ohladi kako biste mogli lepo da je isečete.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


