Foto: Shutterstock/Madeleine SteinbachPosne košnice su jedan od najčešćih sitnih kolača na slavskim trpezama i u danima posta.
Mogu se pripremiti unapred i dugo zadržavaju svežinu, što ih čini praktičnim i pouzdanim izborom za veća slavlja. Evo jednostavnog, proverenog recepta:
Posne košnice
Sastojci (za oko 30 komada):
- 250 g mlevenog posnog keksa
- 150 g sitno mlevenih oraha
- 120 g šećera u prahu
- 2 kašike kakaa
- 120 ml tople vode
- 3 kašike ulja
- 1 kašika ruma ili soka od pomorandže (opciono)
Priprema:
- U većoj činiji pomešati mleveni keks, orahe, šećer u prahu i kakao. Dodavati toplu vodu postepeno, uz mešanje, dok se ne dobije ujednačena, mekana, ali kompaktna smesa. Na kraju umešati ulje i rum ili sok od pomorandže.
- Od dobijene mase uzimati male količine i oblikovati košnice pomoću kalupa ili rukama.
- Oblikovane košnice slagati na tacnu i ostaviti u frižideru najmanje 30–60 minuta da se stegnu.
Saveti:
- Ako se smesa lepi, ruke blago navlažiti vodom.
- Košnice mogu stajati u frižideru nekoliko dana, a ukus im postaje još bolji nakon što malo odstoje.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


