posneFoto: Shutterstock/Madeleine Steinbach

Posne košnice su jedan od najčešćih sitnih kolača na slavskim trpezama i u danima posta.

Mogu se pripremiti unapred i dugo zadržavaju svežinu, što ih čini praktičnim i pouzdanim izborom za veća slavlja. Evo jednostavnog, proverenog recepta:

Posne košnice

Sastojci (za oko 30 komada):

  • 250 g mlevenog posnog keksa
  • 150 g sitno mlevenih oraha
  • 120 g šećera u prahu
  • 2 kašike kakaa
  • 120 ml tople vode
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika ruma ili soka od pomorandže (opciono)

Priprema:

  1. U većoj činiji pomešati mleveni keks, orahe, šećer u prahu i kakao. Dodavati toplu vodu postepeno, uz mešanje, dok se ne dobije ujednačena, mekana, ali kompaktna smesa. Na kraju umešati ulje i rum ili sok od pomorandže.
  2. Od dobijene mase uzimati male količine i oblikovati košnice pomoću kalupa ili rukama.
  3. Oblikovane košnice slagati na tacnu i ostaviti u frižideru najmanje 30–60 minuta da se stegnu.

Saveti:

  • Ako se smesa lepi, ruke blago navlažiti vodom.
  • Košnice mogu stajati u frižideru nekoliko dana, a ukus im postaje još bolji nakon što malo odstoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari