paprikeFoto: Shutterstock/Katarzyna Hurova

Budući da je danas počela Strasna, odnosno Stadalna nedelja – poslednja nedelja Velikog posta, sa vama delimo recept za ukusno jelo koje je kao stvoreno za današnji, ali i naredne dane – sočne posne punjene paprike.

Ovo jelo je toplo, domaće i miriše kao klasične punjene paprike – ali je bez mesa i sastojaka životinjskog porekla. Evo recepta:

Posne punjene paprike

Sastojci:

Za paprike:

  • 8 manjih paprika (babura ili po izboru)
  • 200 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 tikvica (ili malo bundeve)
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica sušenog začina (origano, bosiljak, majčina dušica)
  • So i biber po ukusu
  • Vezica svežeg peršuna (sitno seckan)

Za sos:

  • 500 ml paradajz soka ili pasirani paradajz
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica brašna (opciono, za zgušnjavanje)
  • Malo maslinovog ulja
  • So po ukusu
Posne punjene paprike: Sočno jelo sa pirinčem, povrćem i paradajz sosom 1
Foto: Shutterstock/Katarzyna Hurova

Priprema:

  1. Na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte rendanu šargarepu i tikvicu. Kratko propržite da omekšaju, pa dodajte pirinač i začine. Promešajte i dodajte malo vode, tek da se smesa sjedini i pirinač blago nabubri (ali ne skuva potpuno).
  2. Odsecite vrhove paprika, očistite semenke i napunite ih pripremljenim filom.
  3. Paprike poređajte uspravno u šerpu ili dublju vatrostalnu posudu. Prelijte ih paradajz sokom koji ste prethodno zagrejali s malo ulja, šećera i začina (možete dodati i brašno ako volite gušći sos).
  4. Kuvajte poklopljeno 30–40 minuta na tihoj vatri, ili ih pecite u rerni na 200°C oko 45 minuta, dok paprike ne omekšaju i sos se zgusne.
  5. Poslužite uz svežu salatu od kupusa i šargarepe, kuvani krompir ili integralni hleb. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari