Foto: Shutterstock/Katarzyna HurovaBudući da je danas počela Strasna, odnosno Stadalna nedelja – poslednja nedelja Velikog posta, sa vama delimo recept za ukusno jelo koje je kao stvoreno za današnji, ali i naredne dane – sočne posne punjene paprike.
Ovo jelo je toplo, domaće i miriše kao klasične punjene paprike – ali je bez mesa i sastojaka životinjskog porekla. Evo recepta:
Posne punjene paprike
Sastojci:
Za paprike:
- 8 manjih paprika (babura ili po izboru)
- 200 g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 tikvica (ili malo bundeve)
- 2 čena belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica sušenog začina (origano, bosiljak, majčina dušica)
- So i biber po ukusu
- Vezica svežeg peršuna (sitno seckan)
Za sos:
- 500 ml paradajz soka ili pasirani paradajz
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica brašna (opciono, za zgušnjavanje)
- Malo maslinovog ulja
- So po ukusu

Priprema:
- Na ulju propržite sitno seckani crni i beli luk, dodajte rendanu šargarepu i tikvicu. Kratko propržite da omekšaju, pa dodajte pirinač i začine. Promešajte i dodajte malo vode, tek da se smesa sjedini i pirinač blago nabubri (ali ne skuva potpuno).
- Odsecite vrhove paprika, očistite semenke i napunite ih pripremljenim filom.
- Paprike poređajte uspravno u šerpu ili dublju vatrostalnu posudu. Prelijte ih paradajz sokom koji ste prethodno zagrejali s malo ulja, šećera i začina (možete dodati i brašno ako volite gušći sos).
- Kuvajte poklopljeno 30–40 minuta na tihoj vatri, ili ih pecite u rerni na 200°C oko 45 minuta, dok paprike ne omekšaju i sos se zgusne.
- Poslužite uz svežu salatu od kupusa i šargarepe, kuvani krompir ili integralni hleb. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


