Foto: Shutterstock/grafvisionPosni čupavci su jedan od onih kolača koji podjednako dobro uspevaju i bez jaja i mleka, a po ukusu nimalo ne zaostaju za klasičnom verzijom.
Mekano biskvitno testo, bogat čokoladni preliv i sloj kokosa čine ih idealnom poslasticom za vreme posta, ali i za slavsku trpezu, jer mogu da se pripreme unapred i dugo ostaju sočni. Evo recepta:
Posni čupavci
Sastojci (pleh približno 20 × 30 cm):
Za biskvit:
- 300 g glatkog pšeničnog brašna
- 200 g šećera
- 1 kesica vanilin-šećera
- 1 kesica praška za pecivo (10 g)
- 300 ml vode
- 100 ml ulja
- 2 kašike kakaa
Za čokoladni preliv:
- 200 ml vode
- 150 g šećera
- 100 g posne čokolade
- 2 kašike kakaa
- 2 kašike ulja
Za valjanje:
- 150–200 g kokosovog brašna
Priprema:
U većoj činiji pomešati brašno, šećer, vanilin-šećer, kakao i prašak za pecivo. Dodati vodu i ulje i mešati dok se ne dobije ujednačena, glatka smesa bez grudvica.
Pleh obložiti papirom za pečenje ili ga lagano nauljiti i pobrašniti. Izliti smesu i poravnati. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 °C oko 25–30 minuta, dok kolač ne dobije čvrstinu i blago elastičnu površinu. Pečen biskvit ostaviti da se potpuno ohladi, pa iseći na kocke.
Za preliv u manjoj šerpi sjediniti vodu, šećer, kakao i ulje. Zagrevati na srednjoj vatri uz mešanje dok ne provri, zatim dodati izlomljenu posnu čokoladu i mešati dok se potpuno ne istopi. Skloniti sa vatre.
Svaku kocku kolača kratko umakati u topao čokoladni preliv, a zatim uvaljati u kokos. Ređati na tacnu i ostaviti da se stegnu. Prijatno!
Saveti:
Kolač je najlakše seći kada je potpuno hladan.
Ne zadržavati kocke predugo u prelivu kako ne bi omekšale.
Čupavci su još ukusniji sutradan, kada se svi slojevi lepo povežu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


