posniFoto: Shutterstock/grafvision

Posni čupavci su jedan od onih kolača koji podjednako dobro uspevaju i bez jaja i mleka, a po ukusu nimalo ne zaostaju za klasičnom verzijom.

Mekano biskvitno testo, bogat čokoladni preliv i sloj kokosa čine ih idealnom poslasticom za vreme posta, ali i za slavsku trpezu, jer mogu da se pripreme unapred i dugo ostaju sočni. Evo recepta:

Posni čupavci

Sastojci (pleh približno 20 × 30 cm):

Za biskvit:

  • 300 g glatkog pšeničnog brašna
  • 200 g šećera
  • 1 kesica vanilin-šećera
  • 1 kesica praška za pecivo (10 g)
  • 300 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 2 kašike kakaa

Za čokoladni preliv:

  • 200 ml vode
  • 150 g šećera
  • 100 g posne čokolade
  • 2 kašike kakaa
  • 2 kašike ulja

Za valjanje:

Priprema:

U većoj činiji pomešati brašno, šećer, vanilin-šećer, kakao i prašak za pecivo. Dodati vodu i ulje i mešati dok se ne dobije ujednačena, glatka smesa bez grudvica.

Pleh obložiti papirom za pečenje ili ga lagano nauljiti i pobrašniti. Izliti smesu i poravnati. Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 °C oko 25–30 minuta, dok kolač ne dobije čvrstinu i blago elastičnu površinu. Pečen biskvit ostaviti da se potpuno ohladi, pa iseći na kocke.

Za preliv u manjoj šerpi sjediniti vodu, šećer, kakao i ulje. Zagrevati na srednjoj vatri uz mešanje dok ne provri, zatim dodati izlomljenu posnu čokoladu i mešati dok se potpuno ne istopi. Skloniti sa vatre.

Svaku kocku kolača kratko umakati u topao čokoladni preliv, a zatim uvaljati u kokos. Ređati na tacnu i ostaviti da se stegnu. Prijatno!

Saveti:

Kolač je najlakše seći kada je potpuno hladan.

Ne zadržavati kocke predugo u prelivu kako ne bi omekšale.

Čupavci su još ukusniji sutradan, kada se svi slojevi lepo povežu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari