Foto: Shutterstock/PhotoJuli86Medenjaci su jedni od onih tipičnih kolača koji se gotovo neizostavno vezuju za prazničnu sezonu – mirišu na zimu, okupljanje i domaću kuhinju. Vole ih gotovo svi, jer su jednostavni, savršeni uz tople napitke i jednako dobri i čim se izvade iz rerne, ali i danima nakon toga…
Ovi posni medenjaci su mekani iznutra, blago hrskavi spolja i puni toplih začina koji mirišu na zimu. Prave se bez jaja i mlečnih proizvoda, jednostavni su za pripremu i dugo ostaju sveži. Evo recepta:
Posni medenjaci
Sastojci (za oko 30 medenjaka):
- 250 g glatkog pšeničnog brašna
- 80 g smeđeg šećera (ili kristal šećera)
- 2 kašike meda
- 100 ml vode
- 80 ml ulja
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- ½ kašičice mlevenog đumbira
- ¼ kašičice mlevenog karanfilića (ili prstohvat)
- prstohvat soli
- rendana kora ½ limuna ili pomorandže (opciono)
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 °C i pleh obložite papirom za pečenje.
- U manjoj šerpi lagano zagrejte vodu, šećer i med, mešajući dok se šećer ne rastvori. Sklonite sa ringle i dodajte ulje. Ostavite da se smesa malo prohladi.
- U većoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu, so i sve začine.
- U suve sastojke postepeno dodajte tečnu smesu i umesite glatko, mekano testo koje se ne lepi za ruke.
- Razvijte testo na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 5–7 mm i vadite oblike po želji.
- Ređajte medenjake na pleh, ostavljajući malo razmaka između njih.
- Pecite 10–12 minuta, vodeći računa da ne potamne previše – treba da ostanu svetli i mekani.
- Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade na plehu, jer će se dodatno stegnuti kako se hlade.
Savet plus:
Ako želite sjajnu završnicu, dok su još topli možete ih premazati mešavinom 1 kašike meda i 1 kašike tople vode. Medenjaci će sutradan biti još mekši i ukusniji. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


