Foto: Shutterstock/LElik83Posni slani rolati već godinama su nezaobilazni na slavskim i prazničnim trpezama – dekorativni, lagani i uvek privlačni gostima koji vole da „prvo jedu očima“.
Posni slani rolati – savršeno slavsko i praznično predjelo
Osim što se brzo pripremaju, posni rolati su efektno i ukusno predjelo koje svi vole, tako da sa njim anikada nećete pogrešiti. U nastavku donosimo 3 proverena recepta koja garantuju uspeh:
Posni rolat sa pečurkama
Sastojci:
- 2 lista oblande
- 1 glavica crnog luka
- 500 g šampinjona
- 400 g ajvara
- 200 g posnog majoneza
- 100 g pržen susama
- 100 g posnog kačkavalja
Priprema:
- Propržite seckani luk na malo ulja. Dodajte seckane pečurke i krčkajte dok sva tečnost koju pečurke ispuste ne ispari. Začinite biberom, suvim začinom i origanom.
- Pomešajte 200 g majoneza sa 100 g susama i 100 g posnog kačkavalja isečenog na sitne kockice.
- Stavite 2 lista oblande između 2 vlažne krpe da omekšaju.
- Kada omekšaju, premažite prvi list oblande smesom od majoneza i preko njega rasporedite pripremljen fil od pečuraka.
- Zatim stavite drugi list oblande i premažite ga ajvarom.
- Umotajte u rolat. Ostavite da se ohladi.
- Poželji, možete spolja premazati posnim majonezom ili ajvarom i posuti susamom.
- Secite na fine komade i poslužite.
*Recept je preuzet sa sajta Coolinarika
Posni rolat sa ajvarom
Potrebno je:
- 2 dl kisele vode
- 8 kašika brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 4 kašike ajvara
- pola kašičice soli
Za fil:
- 300 ml posnog majoneza
- 250 grama biljnog kačkavalja
- 3 kornišona.
Priprema:
- Pomešajte brašno i kiselu vodu i sve razmutite da nema grudvica pa dodajte ajvar, prašak za pecivo i so.
- Sipajte smesu u pleh na pek papir i pecite 15 i 20 minuta na 200 stepeni. Proveravajte povremeno da li je kora zarumenela.
- Dok se peče, izrendajte posni kačkavalj i krastavčiće i pomešajte ih sa majonezom.
- Koru prekrijte vlažnom krpom.
- Kada se ohladi premažite filom, urolajte i, po želji, premažite ajvarom ili posnim majonezom i pospite biljnim kačkavaljem.
* Recept je preuzet sa sajta Citymagazine
Šareni posni rolat sa tunjevinom
Sastojci:
- 2 konzerve tunjevine
- 125 g margarina
- 50 g pečenog susama
- 200 gr kukuruza iz konzerve
- 3-4 kisela krastavčića
- 5-6 kašika ajvara
- može i sok od limuna ko voli kiselije
Priprema:
- Stavite oblandu između dve mokre kuhinjske krpe da omekša.
- Izblendajte dobro oceđenu tunjevinu i margarin u blenderu, pa dodajte seckane kisele krastavčiće, pržene semenke susama i kukuruz šećerac.
- Premažite omekšalu oblandu ajvarom i rasporedite fil.
- Uvijte i stavite u frižider da se stegne. Isecite na komade i lepo poređajte na tacnu za služenje.
* Recept je preuzet sa sajta Coolinarika
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


