rolatFoto: Shutterstock/LElik83

Posni slani rolati već godinama su nezaobilazni na slavskim i prazničnim trpezama – dekorativni, lagani i uvek privlačni gostima koji vole da „prvo jedu očima“.

Posni slani rolati – savršeno slavsko i praznično predjelo

Osim što se brzo pripremaju, posni rolati su efektno i ukusno predjelo koje svi vole, tako da sa njim anikada nećete pogrešiti. U nastavku donosimo 3 proverena recepta koja garantuju uspeh:

Posni rolat sa pečurkama

Sastojci:

  • 2 lista oblande
  • 1 glavica crnog luka
  • 500 g šampinjona
  • 400 g ajvara
  • 200 g posnog majoneza
  • 100 g pržen susama
  • 100 g posnog kačkavalja

Priprema:

  1. Propržite seckani luk na malo ulja. Dodajte seckane pečurke i krčkajte dok sva tečnost koju pečurke ispuste ne ispari. Začinite biberom, suvim začinom i origanom.
  2. Pomešajte 200 g majoneza sa 100 g susama i 100 g posnog kačkavalja isečenog na sitne kockice.
  3. Stavite 2 lista oblande između 2 vlažne krpe da omekšaju.
  4. Kada omekšaju, premažite prvi list oblande smesom od majoneza i preko njega rasporedite pripremljen fil od pečuraka.
  5. Zatim stavite drugi list oblande i premažite ga ajvarom.
  6. Umotajte u rolat. Ostavite da se ohladi.
  7. Poželji, možete spolja premazati posnim majonezom ili ajvarom i posuti susamom.
  8. Secite na fine komade i poslužite.

*Recept je preuzet sa sajta Coolinarika 

Posni rolat sa ajvarom

Potrebno je:

  • 2 dl kisele vode
  • 8 kašika brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 4 kašike ajvara
  • pola kašičice soli

Za fil:

  • 300 ml posnog majoneza
  • 250 grama biljnog kačkavalja
  • 3 kornišona.

Priprema:

  1. Pomešajte brašno i kiselu vodu i sve razmutite da nema grudvica pa dodajte ajvar, prašak za pecivo i so.
  2. Sipajte smesu u pleh na pek papir i pecite 15 i 20 minuta na 200 stepeni. Proveravajte povremeno da li je kora zarumenela.
  3. Dok se peče, izrendajte posni kačkavalj i krastavčiće i pomešajte ih sa majonezom.
  4. Koru prekrijte vlažnom krpom.
  5. Kada se ohladi premažite filom, urolajte i, po želji, premažite ajvarom ili posnim majonezom i pospite biljnim kačkavaljem.

* Recept je preuzet sa sajta Citymagazine

Šareni posni rolat sa tunjevinom

Sastojci:

  • 2 konzerve tunjevine
  • 125 g margarina
  • 50 g pečenog susama
  • 200 gr kukuruza iz konzerve
  • 3-4 kisela krastavčića
  • 5-6 kašika ajvara
  • može i sok od limuna ko voli kiselije

Priprema:

  1. Stavite oblandu između dve mokre kuhinjske krpe da omekša.
  2. Izblendajte dobro oceđenu tunjevinu i margarin u blenderu, pa dodajte seckane kisele krastavčiće, pržene semenke susama i kukuruz šećerac.
  3. Premažite omekšalu oblandu ajvarom i rasporedite fil.
  4. Uvijte i stavite u frižider da se stegne. Isecite na komade i lepo poređajte na tacnu za služenje.

* Recept je preuzet sa sajta Coolinarika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari