Slavski kolač, foto: Pawparazzi / Alamy / ProfimediaPosni slavski kolač jedan je od najlepših simbola porodice i tradicije tokom slave.
Posni slavski kolač se pravi bez bez mleka i jaja, ali njegov ukus i miris ne zaostaju ni za najbogatijim varijantama.
Za mnoge domaćice i kuvare, priprema ovog kolača predstavlja ritual u kojem se spajaju pažnja, strpljenje i poštovanje prema običajima.
Da bi kolač bio savršen, važno je početi od kvaliteta sastojaka.
Brašno treba biti fino, kvasac svež, a ulje kvalitetno.
Posni slavski kolač
Sastojci:
500 g glatkog brašna
250 ml mlake vode
7 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
2 kašike šećera
1 kašičica soli
4–5 kašika ulja
100 g oraha ili suvog voća (po želji za fil)
Priprema:
Priprema kvasca: U manjoj posudi pomešati mlaku vodu, šećer i kvasac. Ostaviti 10–15 minuta da se aktivira i zapeni.
Mesanje testa: U većoj činiji pomešati brašno i so. Dodati ulje i nadošli kvasac, pa zamesiti mekano, elastično testo. Pokriti krpom i ostaviti da naraste oko 45 minuta do sat vremena, dok se volumen ne udvostruči.
Oblikovanje pogače: Nakon što je testo naraslo, oblikovati ga u okruglu pogaču. Po želji se može napraviti mala udubljenja ili rezovi na vrhu, a u sredinu staviti malo oraha ili suvog voća.
Pečenje: Pogaču premazati uljem i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Dekoracija: Po želji, posna pogača se može posuti seckanim orasima ili blago preliti sirupom od meda i vode, čime dobija svetlucavi, svečani izgled.
Saveti:
Testo je mekano i podatno, pa pri oblikovanju paziti da se ne rastrgne.
Za bogatiju tradiciju, pogača se može ukrasiti simboličnim ornamentima, kao što su krstići ili spirale na vrhu, koji se prave oštrim nožićem ili viljuškom.
Posna slavska pogača je idealna za služenje uz vino ili rakiju na sam dan slave, ali i za kasnije doručke i užine.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


