Foto: Shutterstock/Dikey Creative Labs PhotoNišta ne miriše na jesen bolje od spoja jabuka, cimeta i karamele, zar ne? Zbog toga danas sa vama delimo recept za slasni prevrnuti kolač sa jabukama u bogatom domaćem karamel sosu donosi sve te ukuse u jednom zalogaju!
Mekan, sočan i aromatičan, ovaj kolač zamirisaće celu kuću, a jabuke poređane na dno postaju prelepa dekoracija čim se kolač prevrne na tacnu za služenje.
Priprema je toliko jednostavna da vam nije potrebno nikakvo iskustvo sa kolačima i pecivima. Kolač možete poslužiti hladan ili topao, a odlično će se slagati sa kuglom sladoleda od vanile. Evo recepta, koji prenosimo sa sajta Punkufer.hr:
Prevrnuti kolač od jabuka i karamela
Sastojci:
Za fil:
- 85 g putera
- 100 g smeđeg šećera
- 1/4 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice ekstrakta vanile
- 2 srednje jabuke, oljuštene i isečene na kriške debljine oko 1,2 cm
Za biskvit:
- 190 g običnog brašna
- 1 i 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 i 1/2 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 1/2 kašičice soli
- 115 g putera, omekšalog
- 100 g kristalnog šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 2 velika jajeta, sobne temperature
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 90 ml punomasnog mleka, sobne temperature
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175 stepeni.
- U maloj šerpi na srednjoj vatri pomešajte puter i smeđi šećer. Povremeno mešajte žicom dok se puter ne otopi. Kuvajte, stalno mešajući, 1 minut da se zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte cimet i vanilu. Sipajte u nepodmazan kalup za pitu dimenzija 23 x 5 cm ili okrugli kalup za torte. Kriške jabuke uredno poređajte u koncentrične krugove, tako da se blago preklapaju, po potrebi. Ostavite da se hladi dok pripremate smesu za biskvit.
- Pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet, muskatni oraščić i so. Ostavite sa strane.
- Ručnim mikserom umutite puter velikom brzinom dok ne postane kremast, oko 1 minut. Dodajte oba šećera i mutite velikom brzinom dok se ne sjedini, oko 1 minut. Po potrebi sastružite stranice i dno posude gumenom špatulom.
- Umutite jaja i ekstrakt vanile velikom brzinom dok se ne sjedine. Po potrebi sastružite stranice i dno posude. Sipajte suve sastojke u vlažne. Uključite mikser na malu brzinu i, dok mikser radi, polako sipajte mleko. Mešajte malom brzinom samo dok se svi sastojci ne sjedine. Nemojte previše mešati. Testo će biti gusto.
- Izvadite fil iz frižidera. Sipajte i ravnomerno rasporedite testo za kolač preko fila.
- Pecite 40-45 minuta. Pokrijte kolač folijom na pola pečenja da biste sprečili da vrh potamni. Kolač je gotov kada čačkalica umetnuta u sredinu kolača izađe uglavnom čista.
- Izvadite kolač iz rerne i ohladite ga na rešetki za hlađenje 15 minuta.
- Ohlađeni kolač okrenite na rešetku za kolače ili tanjir za serviranje.
- Po želji, kolač možete iseći i poslužiti topao ili hladan, uz kuglu sladoleda od vanile. Uživajte!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


