Foto: Shutterstock/Shakirov AlbertKašalj je prirodna odbrambena reakcija tela na sekret i druge iritanse u disajnim putevima. Iako pomaže da se uklone neželjene materije, može biti toliko neprijatan da značajno utiče na kvalitet života: remeti san, izaziva umor i glavobolje. Često počinje kao suv, neproduktivni kašalj — naročito kod virusnih respiratornih infekcija (kao što su prehlada ili grip) — a potom prerasta u produktivni, vlažni kašalj sa stvaranjem sluzi.
U nastavku su neke biljke koje tradicionalno pomažu kod obe vrste kašlja:
Kod produktivnog (vlažnog) kašlja
Timijan
Ekstrakt timijana razređuje bronhijalnu sluz i pospešuje iskašljavanje. Čaj od timijana može se koristiti kod upale grla, piše Živim.hr.
Ima i antiseptičko dejstvo zahvaljujući eteričnim uljima (timol).
Napomena: sirup timijana se ne preporučuje deci mlađoj od godinu dana, niti trudnicama ili dojiljama (zbog nedovoljno ispitane bezbednosti).
Beli slez (koren)
Koristi se za olakšavanje kašlja i iskašljavanja — oblaže sluznicu, pomaže kod promuklosti i upale grla, i umanjuje grčeve mišića disajnih puteva.
Čaj od korena belog sleza priprema se tako što se on prelije vrućom vodom da bi se oslobodila lekovita sluz.
Slez je poznat kao sigurna biljna pomoć pri suzbijanju kašlja i upala disajnih puteva — bez poznatih ozbiljnih neželjenih efekata.
Jagorčevina
Tradicionalno se koristi kod produktivnog kašlja i prehlada — sirup od jagorčevine razređuje sluz i stimuliše iskašljavanje.
Saponini iz jagorčevine povećavaju sekret i omekšavaju sluz u disajnim putevima, a istovremeno pojačavaju pokretljivost respiratornih resica, što pomaže u izbacivanju sluzi.
Čaj ili sirup od jagorčevine mogu se koristiti (sirup — obično kod dece starije od četiri godine), ali se trudnicama ne preporučuje.
Čaj se pije polako, u gutljajima, da bi efekat bio što bolji; često se u mešavini koristi zajedno sa timijanom, korenom sleza ili drugim biljkama.
Kod suvog (neproduktivnog) kašlja
Islandski lišaj
Jedan od najpoznatijih tradicionalnih lekova za nadražajni, suv kašalj. Sadrži polisaharide topljive u vodi koji oblažu, vlaže i štite sluznicu usta i grla, deluju protivupalno i smanjuju nadražaj za kašalj.
Sirup ili čaj od islandsog lišaja pomažu i kod upale ždrela, promuklosti, grlobolje, bronhijalnih problema — pa i kod hroničnih tegoba sa plućima.
Čaj se priprema sa oko 2 g lišaja na 250 ml vruće vode, a pije se do tri puta dnevno.
Bokvica
Listovi bokvice sadrže sluz i glikozid aukubin koji stvaraju zaštitni sloj u ustima i grlu, smiruju nadražaj, i deluju antituski — pomažu kod suhog i iritativnog kašlja.
Čaj od bokvice pomaže izbacivanje sekreta iz pluća i nosa, a kod suvog kašlja umiruje sluznicu.
Tinkture ili dodatak eteričnog ulja mente mogu dodatno pojačati antiseptičko dejstvo, a limun ili narandža u čaju poboljšavaju antibakterijski efekat.
Bokvica je takođe poznata po tome da pomaže u smanjenju želje za nikotinom, pa se ponekad koristi i kao pomoć pri prestanku pušenja.
Pomenute biljke i čajevi od njih vekovima se koriste za ublažavanje simptoma kašlja, bilo da je reč o suvom nadražajnom ili vlažnom (produktivnom) kašlju. Mogu pomoći u olakšavanju disanja, iskašljavanju, smirivanju grla i sluzokože, a često su prihvatljiv i prirodan izbor za blage i srednje tegobe.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


