Koža, foto: Credit line: LB Studios / ImageSource / ProfimediaNova studija je pokazala da konzumiranje većih količina jednog esencijalnog nutrijenta može poboljšati proizvodnju kolagena i zdravlje kože.
Prirodan način da poboljšate kožu
Dva kivija dnevno čine čuda za kožu, pokazuje novo istraživanje Univerziteta Otago na Novom Zelandu.
Studija je pokazala da zlatni kiviji – izabrani zbog visokog sadržaja vitamina C – poboljšavaju proizvodnju kolagena, debljinu kože i regeneraciju kože kod 24 učesnika istraživanja.
„Poboljšanje zdravlja kože je lako dostižno,“ rekla je za BBC Science Focus glavna autorka studije, profesorka Margreet Visers, sa Centra za redoks biologiju i medicinu Univerziteta Otago. „Jasno smo pokazali da povećanje unosa vitamina C, unutar normalnih prehrambenih granica, poboljšava zdravlje vaše kože.“
U istraživanju je 12 učesnika iz Christchurcha na Novom Zelandu i 12 iz Hamburga u Nemačkoj dnevno jelo po dva zlatna kivija osam nedelja, piše Sience Focus.
To znači da su svakodnevno unosili dodatnih 250 mg vitamina C – što odgovara otprilike tri i po narandže, tri porcije brokolija ili pet šaka bobičastog voća.
Naučnici su uzeli uzorke kože pre i posle istraživanja kako bi analizirali uticaj dodatnog vitamina C.
Utvrđeno je da se koža svih učesnika poboljšala. Ovo se odnosilo na više slojeva kože – od dubokih slojeva gde se stvara kolagen, do spoljnog sloja kože koji nas štiti od toksina iz okoline.
Konzumiranje kivija povećalo je nivo vitamina C u koži i plazmi krvi. To je podstaklo proizvodnju kolagena, što je dovelo do veće debljine kože.
Istovremeno, u spoljnim slojevima kože, dodatni vitamin C ubrzao je regeneraciju ćelija, čineći kožu učesnika zdravijom i sjajnijom.
Svežem voću i povrću se često pripisuje visok sadržaj vitamina C, uključujući kivije, citrusno voće, bobičasto voće, lisnato povrće, kupus i papriku.
„Bili smo iznenađeni sposobnošću kože da apsorbuje vitamin C,“ rekla je Visers. „Čini se da je koža osetljivija na promene u ishrani nego mnogi drugi delovi tela.“
Mnogi ljudi koriste kreme i serume sa vitaminom C ili uzimaju suplemente kolagena kako bi poboljšali kožu – ali ova studija sugeriše da je bolje jesti sveže voće i povrće.
„Kolagen je glavni strukturni sastojak kože,“ objasnila je Visers. „Gubitak kolagena u koži povezan je sa znacima starenja, uključujući bore.“
Ona je objasnila da mnogi veruju da suplementi kolagena poboljšavaju kolagen u koži, ali je to „pogrešno razmišljanje“, jer kolagen proizvode naše ćelije kože.
Umesto toga, Visers preporučuje uravnoteženu ishranu, sa fokusom na biljnu hranu, i jedenje jednog obroka bogatog vitaminom C dnevno – poput paprike, guave, kivija, narandži, brokolija, kupusa ili bobičastog voća – kako bi se podstakla proizvodnja kolagena i poboljšalo zdravlje kože.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


