Foto: Shutterstock/freeskylineUkoliko ste dolaskom proleća odlučili malo da pročistite organizam i povedete računa o liniji, recept koji sledi može biti kao stvoren za vas! U pitanju je punjena zelena salata koja donosi obilje zanimljivih ukusa, a uz to je dijetalna i vrlo zdrava.
Tortilja je kraljica meksičke hrane, sa kojom se priprema većina tamošnjih jela – od tortilja čipsa koji se servira uz salsu do burita, takosa i sličnih jela. No, ma koliko ukusna, treba imati na umu da ona u sto grama ima čak oko 300 kalorija.
Stoga, ukoliko pazite na unos ugljenih hidrata i količinu hrane koju konzumirate, tortilja se lako može zameniti listovima hrskave zelene salate koji se mogu puniti na razne načine, a u sto grama imaju samo oko 15 kalorija.
Recept, koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr, pogledajte u nastavku:
Punjena zelena salata
Sastojci:
- 1 konzerva tunjevine
- 1 mala konzerva kukuruza šećerca
- 1 rotkvica
- ½ svežeg krastavca
- ¼ ljubičastog luka
- so i biber po želji
- pavlaka
- zelena salata
- malo limunovog soka

Priprema:
- Zelenu salatu dobro operite, osušite i iseckajte (ili isecite) na veličinu koja vam odgovara.
- Tunjevinu ocedite od ulja ili salamure iz konzerve. Začinite solju i biberom.
- U tunjevinu dodajte sitno seckani luk, rotkvice, svež krastavac i oceđeni kukuruz šećerac.
- Smesom napunite listove zelene salate.
- Sve zajedno prelijte sa malo pavlake i poprskajte limunovim sokom (ukoliko postite, samo preskočite pavlaku ili je, po želji, zamenite nekim posnim prelivom/dresingom).
Bonus saveti:
- Umesto tunjevine možete koristiti pasulj, leblebije ili slične mahunarke iz konzerve koje ne zahtevaju termičku obradu.
- Hrskavi zalogaji zelene salate mogu se začiniti meksičkom salsom i dekorisati gvakamole sosom ili samo svežim avokadom.
- Ovo je recept u koji možete dodati povrće po izboru koje trenutno imate u frižideru, poput paradajza, paprike, šargarepe, stabljike celera i sličnih namirnica. Uživajte i prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


