Najmekše puter kiflice koje bude uspomene na detinjstvo 1Foto: Shutterstock/NoirChocolate

Puter kiflice su klasik među domaćim pecivima koje osvajaju na prvi zalogaj. Miris sveže pečenih kiflica širi se kuhinjom i budi uspomene na detinjstvo, kada su bake i mame s ljubavlju mesile testo i pravile ove mekane zalogaje. Njihova zlatno-pečena korica, bogata maslacem, krije pahuljastu unutrašnjost koja se topi u ustima.

Bilo da ih punite slanim ili slatkim nadevom ili ih ostavite jednostavne, puter kiflice su savršene za doručak, užinu ili uz šolju omiljenog toplog napitka. U ovom tekstu saznaćete tajne pripreme savršenih puter kiflica koje će oduševiti i vas i vaše najmilije. U nastavku pogledajte domaći recept za najukusnije puter kiflice, koji prenosimo sa sajta Index.hr.

Puter kiflice

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mleka
  • 50 m l vode
  • 6 kašika ulja

Još:

  • 1 žumance

Priprema:

  1. U posudu stavite 50 ml mlake vode, dodajte kvasac i šećer. Promešajte i ostavite 5-10 minuta da se aktivira.
  2. U veću posudu stavite brašno i so. Promešajte, pa dodajte aktivirani kvasac, mlako mleko i ulje.
  3. Umesite testo – prvo kašikom ili mikserom, pa rukom dok ne postane glatko i elastično (oko 8-10 minuta).
  4. Pokrijte testo krpom i ostavite ga na toplom mestu da se diže 45-60 minuta, dok ne udvostruči volumen.
  5. Testo podelite na 2 dela. Svaki deo razvucite u krug debljine oko pola centimetra. Režite na trouglove, napunite po želji i zarolajte kiflice od šireg kraja prema užem.
  6. Složite ih na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite još 15-20 minuta da malo narastu.
  7. Premažite kiflice žumancetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, dok ne porumene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari