Foto: Shutterstock/Zu KamilovPosna sarma sa mlevenim orasima jedno je od onih jela koje se s razlogom često nalazi na slavskom stolu. Bogata, mirisna i zasitna, ona pokazuje da posna kuhinja može biti jednako raskošna i ukusna kao i mrsna, a pritom u potpunosti poštuje pravila posta.
Skromna po sastojcima, a bogata po ukusu, posna sarma sa orasima ostaje simbol domaće kuhinje i jelo koje se sa razlogom prenosi s generacije na generaciju.
Recept za posnu sarmu
Sastojci (za 4–6 osoba):
- 1 veća glavica kiselog kupusa (oko 1,5–2 kg)
- 200 g belog pirinča (okruglog zrna)
- 150 g mlevenih oraha
- 2 srednje glavice crnog luka (oko 300 g)
- 2 šargarepe (oko 200 g)
- 4 kašike ulja
- 1 puna kašika aleve paprike
- 1 kašičica mlevenog bibera
- so po ukusu (umereno, zbog kupusa)
- 1 kašičica suvog začina (opciono)
- 2 lovorova lista
- 1 kašika mlevene slatke paprike
- 2 kašike paradajz-pirea ili soka
- voda (koliko da ogrezne)
Priprema:
- Razdvojiti listove kiselog kupusa. Zadebljane žile pažljivo istanjiti nožem. Ako je kupus izrazito slan ili kiseo, listove kratko isprati mlakom vodom.
- Crni luk sitno iseckati. Na ulju ga dinstati na srednjoj temperaturi 8–10 minuta, dok ne postane staklast i blago zlatan.
- Dodati rendanu šargarepu i dinstati još 3–4 minuta.
- Pirinač oprati i dodati u šerpu. Mešati 2–3 minuta da se obloži masnoćom.
- Dodati mlevene orahe, alevu papriku, biber i suvi začin. Dobro sjediniti i skloniti sa vatre. Fil treba da bude vlažan, ali ne redak.
- Na svaki list kupusa staviti 1–1,5 kašiku fila. Preklopiti bočne strane i čvrsto uviti. Ne prepunjavati, jer pirinač bubri tokom kuvanja.
- Na dno šerpe staviti nekoliko listova kupusa. Poređati sarme gusto jednu do druge. Između slojeva po potrebi ubaciti sitno seckan kupus.
- Umutiti vodu sa paradajz-pireom i mlevenom paprikom, preliti sarmu da potpuno ogrezne. Dodati lovorov list.
- Kuvati na tihoj vatri 1,5 do 2 sata, poklopljeno. Po potrebi dolivati malo vode.
Ova sarma posebno dobija na kvalitetu kada odstoji nekoliko sati ili preko noći, zbog čega je idealna za slavsku trpezu – može se pripremiti unapred, a sledećeg dana je još ukusnija. Služi se topla, uz hleb, i jednako je rado prihvataju i oni koji poste i oni koji to ne čine.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


