Marlenka tortaFoto: Shutterstock/stockfoto

Marlenka torta je starinska ukusna poslastica koja obiluje medom i orasima. Sočne korice i bogat krem stvaraju pravu čaroliju ukusa, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Zbog toga je Marlenka torta odličan izbor za slave, porodične ručkove i razna druga slavlja. U nastavku pogledajte recept koji smo imali prilike da vidimo nedavno u epizodi emisije „Praktična žena“.

Marlenka torta pleni svojom bogatom aromom i zanimljivom teksturom, pa ukoliko ste u potrazi za savršenim desertom za Svetog Jovana ili neki drugi svečani povod, sa ovom tortom sigurno nećete pogrešiti. Evo kako se priprema Marlenka torta:

Marlenka torta

Sastojci:

Za koru:

  • 650-700 g brašna
  • 3 jajeta
  • 180 g šećera
  • 160 g meda
  • 1 kašika sode bikarbone
  • 160 g putera

Za fil:

  • 370 g putera
  • 700 g kondenzovanog mleka
  • ekstrakt vanile
  • 150 g oraha + 50 gr za ukrašavanje
Marlenka torta: Savršen slavski desert pun meda i oraha 1
Foto: Shutterstock/stockfoto

Priprema:

Za kore:

  1. Na pari ili na manjoj temperaturi otopite puter, šećer i med. Kad se otopi, dodajte kašiku sode bikarbone i mešajte dok ne krene da peni, zatim skinite sa ringle i dodajte jedno po jedno jaje, pa mešajte da se sve ne sjedini. Brašno dodajte postepeno, sve vreme mešajući, pa umesite glatko i mekano testo.
  2. Podelite testo na šest delova i razvucite tanko. Možete ga razvlačiti između dva pek papira, a možete i malo posuti brašnom da se ne lepi, kako vam je lakše. Izmerite kalupom u kom ćete filovati tortu i isecite višak ( taj višak testa ostavite jer će vam biti potreban kasnije za ukrašavanje).
  3. Šest kora pecite na 200° 4-5 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
  4. Dok se kore hlade, napravite fil: penasto umutite puter, pa dodajte kondenzovano mleko i vanilu. Ummutite, pa dodajte i mlevene orahe i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Fil će biti ređi, ali to ne treba da vas brine. Ako ne filujete u kalupu, nego na podlozi, ostavite fil u frižider desetak minuta da se stegne, pa onda filujte.
  5. Za ukrašavanje razvucite one viškove od kora, ispecite i izblendajte, pa dodajte 50 g oraha i ukrasite.
  6. Za originalan izgled ove torte, možete preko ukrasiti i topingom od čokolade.

Bonus savet:

  • Marlenka torta ukusnija je kako duže stoj.
  • Tortu ne stavljajte bar šest sati u frižider, jer je potrebno da kore upiju fil.

Ceo postupak pripreme pogledajte u videu koji sledi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari