Foto: Shutterstock/stockfotoMarlenka torta je starinska ukusna poslastica koja obiluje medom i orasima. Sočne korice i bogat krem stvaraju pravu čaroliju ukusa, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Zbog toga je Marlenka torta odličan izbor za slave, porodične ručkove i razna druga slavlja. U nastavku pogledajte recept koji smo imali prilike da vidimo nedavno u epizodi emisije „Praktična žena“.
Marlenka torta pleni svojom bogatom aromom i zanimljivom teksturom, pa ukoliko ste u potrazi za savršenim desertom za Svetog Jovana ili neki drugi svečani povod, sa ovom tortom sigurno nećete pogrešiti. Evo kako se priprema Marlenka torta:
Marlenka torta
Sastojci:
Za koru:
- 650-700 g brašna
- 3 jajeta
- 180 g šećera
- 160 g meda
- 1 kašika sode bikarbone
- 160 g putera
Za fil:
- 370 g putera
- 700 g kondenzovanog mleka
- ekstrakt vanile
- 150 g oraha + 50 gr za ukrašavanje

Priprema:
Za kore:
- Na pari ili na manjoj temperaturi otopite puter, šećer i med. Kad se otopi, dodajte kašiku sode bikarbone i mešajte dok ne krene da peni, zatim skinite sa ringle i dodajte jedno po jedno jaje, pa mešajte da se sve ne sjedini. Brašno dodajte postepeno, sve vreme mešajući, pa umesite glatko i mekano testo.
- Podelite testo na šest delova i razvucite tanko. Možete ga razvlačiti između dva pek papira, a možete i malo posuti brašnom da se ne lepi, kako vam je lakše. Izmerite kalupom u kom ćete filovati tortu i isecite višak ( taj višak testa ostavite jer će vam biti potreban kasnije za ukrašavanje).
- Šest kora pecite na 200° 4-5 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
- Dok se kore hlade, napravite fil: penasto umutite puter, pa dodajte kondenzovano mleko i vanilu. Ummutite, pa dodajte i mlevene orahe i mešajte dok se sve lepo ne sjedini. Fil će biti ređi, ali to ne treba da vas brine. Ako ne filujete u kalupu, nego na podlozi, ostavite fil u frižider desetak minuta da se stegne, pa onda filujte.
- Za ukrašavanje razvucite one viškove od kora, ispecite i izblendajte, pa dodajte 50 g oraha i ukrasite.
- Za originalan izgled ove torte, možete preko ukrasiti i topingom od čokolade.
Bonus savet:
- Marlenka torta ukusnija je kako duže stoj.
- Tortu ne stavljajte bar šest sati u frižider, jer je potrebno da kore upiju fil.
Ceo postupak pripreme pogledajte u videu koji sledi.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


