Rubi čokolada, ni slatka ni gorka 1Foto: Pixabay/ congerdesign

Pored crne, bele i mlečne pojavila se čokolada nežno roze boje. Rubi čokolada je neobična, drugačija je od nama poznatih, od same boje pa sve do ukusa čokolade.

Kao novitet koji se pojavio pre nekoliko godina munjevito je osvojila srca ljubitelja čokolade, ali i našla svoje mesto u izradi kolača. Rubi čokolada se dobija od (ruby) kako zrna, to je posebna vrsta kakovca, sa specifičnom bojom kakao zrna. Ova vrsta kakaovca raste u Ekvadoru, Brazilu i Obali Slonovače.

Navedena zrna kakaovca prilikom fermentacije dobiju roze boju koja se zadržava do finalnog proizvoda, što nam potvrđuje da čokolada nije bojena veštačkim bojama, već ima svoju prirodnu boju. Proizvođači ove čokolade (Barry Callebaut) kao i proizvođači kakaa ljubomorno čuvaju recepturu za pripremu.

Rubi čokolada je stvarno nesvakidašnja, po ukusu nije ni slatka ni gorka, negde između bele i mlečne čokolade sa uticajem arome svežeg bobičastog voća, lagane kremaste strukture. Ova čokolada spada u mlečne čokolade sa znatno većim procentom kakao delova. Preporučuje se uz roze vina i penušavce. Da li ste je nekada probali? Ako niste, probajte je obavezno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari