Foto: Shutterstock/
KHUNNINERiblja čorba je u ovom periodu verovatno jedan od najpretraživanijih recepata u Srbiji, budući da je počeo Božićni post.
Postoje tajni sastojci, koji mnogi kuvari ne otkrivaju, mnogi kažu da je čorba ukusnija ako koristimo više različitih vrsta ribe, a mi vam prenosimo recept lululockhart , koje objavila na sajtu Coolinarika.
Riblja čorba
Sastojci:
Za kašu:
- 6-8 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 zelena
Za ribu:
- oko 1 kg ribe (rečne)
- 1/2 limuna
- 1 kašika začina c (vegete)
- 3 češnja belog luka
Ostali sastojci:
- 3-4 lovorova lista
- oko 20 zrna crnog bibera
- vezica celera
- vezica peršuna
- 1 paprika babura
- 1 limun
- 1 kašika aleve paprike
- 3 čena belog luka
- 2 kesice dodatka za riblju čorbu
- 2 dl kuvanog paradajza
- 2 dl belog vina
Priprema:
- Izdinstati sitno iseckan crni luk, sitno iseckane šargarepe i sitno seckanu zelen. Potom smesu staviti u blender i napraviti kašu.
- Ribu za čorbu poprskati sa pola limuna, 1 supenom kašikom začina c, iseckanim (ili izgnječenim) belim lukom, i ostaviti da odstoji 2 sata pre kuvanja.
- U kotlić ili dubok lonac sipati kašu od luka, zelena i šargarepe, dodati vodu do 2/3 kotlića, dodati lovorov list, crni biber, celer, peršun, limun isečen na komade, beli luk, baburu i alevu papriku. Kuvati dok ne provri.
- Kad počne da vri staviti dodatak za riblju čorbu (razmućeno u hladnoj vodi, bez grudvica), zatim ribu i kuvati da vri 45min-1h. Petnaest minuta pred kraj kuvanja dodati kuvani paradajz i vino.
- Kada ponovo provri, probati i po želji dodati još bibera (ukoliko želite ljuće), belog vina (kako bi bilo kiselije) ili dosoliti po ukusu. Kuvati da polako vri još 15 minuta i servirati.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


