ribljaFoto: Shutterstock/ KHUNNINE

Riblja čorba je u ovom periodu verovatno jedan od najpretraživanijih recepata u Srbiji, budući da je počeo Božićni post.

Postoje tajni sastojci, koji mnogi kuvari ne otkrivaju, mnogi kažu da je čorba ukusnija ako koristimo više različitih vrsta ribe, a mi vam prenosimo recept lululockhart , koje objavila na sajtu Coolinarika.

Riblja čorba

Sastojci:

Za kašu:

  • 6-8 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 zelena

Za ribu:

  • oko 1 kg ribe (rečne)
  • 1/2 limuna
  • 1 kašika začina c (vegete)
  • 3 češnja belog luka

Ostali sastojci:

  • 3-4 lovorova lista
  • oko 20 zrna crnog bibera
  • vezica celera
  • vezica peršuna
  • 1 paprika babura
  • 1 limun
  • 1 kašika aleve paprike
  • 3 čena belog luka
  • 2 kesice dodatka za riblju čorbu
  • 2 dl kuvanog paradajza
  • 2 dl belog vina

Priprema:

  1. Izdinstati sitno iseckan crni luk, sitno iseckane šargarepe i sitno seckanu zelen. Potom smesu staviti u blender i napraviti kašu.
  2. Ribu za čorbu poprskati sa pola limuna, 1 supenom kašikom začina c, iseckanim (ili izgnječenim) belim lukom, i ostaviti da odstoji 2 sata pre kuvanja.
  3. U kotlić ili dubok lonac sipati kašu od luka, zelena i šargarepe, dodati vodu do 2/3 kotlića, dodati lovorov list, crni biber, celer, peršun, limun isečen na komade, beli luk, baburu i alevu papriku. Kuvati dok ne provri.
  4. Kad počne da vri staviti dodatak za riblju čorbu (razmućeno u hladnoj vodi, bez grudvica), zatim ribu i kuvati da vri 45min-1h. Petnaest minuta pred kraj kuvanja dodati kuvani paradajz i vino.
  5. Kada ponovo provri, probati i po želji dodati još bibera (ukoliko želite ljuće), belog vina (kako bi bilo kiselije) ili dosoliti po ukusu. Kuvati da polako vri još 15 minuta i servirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari