Foto: Shutterstock/Ildi PappRižoto je popularno italijansko jelo koje se tradicionalno priprema od pirinča, bujona i dodataka po želji. Možete ga obogatiti mesom, pečurkama ili povrćem, a poseban ukus ovom jelu daje rendani parmezan. Budući da je počeo post i da nam se bliži proleće, danas sa vama delimo recept za jedan lagani posni vegetarijanski rižoto, koji ćete voleti.
Ovaj rižoto sa povrćem iako lagan, vrlo je ukusan. Brzo se sprema, a pošto može da se jede i hladan, možete ga poneti i na posao. Brokoli i paprike možete zameniti drugim povrćem po želji, a ukoliko ne postite, jelo slobodno obogatite rendanim parmezanom. Evo recepta, koji prenosimo sa sajta Index.hr:
Rižoto sa povrćem
Sastojci:
- 900 ml vrućeg povrtnog bujona
- 30 ml maslinovog ulja
- 160 cvetova brokolija, iseckanih
- 20 g paprike sitno iseckane
- ¼ kašičice soli
- ¼ kašičice bibera
- 120 g ljutike, sitno iseckane
- 180 g arborio pirinča
- 60 ml suvog belog vina
- 1 kašika svežeg peršuna, seckanog

Priprema:
- U šerpi, na srednjoj vatri, zagrejte povrtni bujon dok ne provri, smanjite vatru i počnite sa pripremom povrća.
- Zagrejte 15 ml maslinovog ulja na srednjoj vatri i dodajte cvetove brokolija i papriku. Začinite solju i biberom i poklopite. Dinstajte dok povrće ne omekša, oko 4 do 5 minuta. Prebacite na tanjir, pa vratite šerpu na vatru.
- Zagrejte ostatak maslinovog ulja i dodajte iseckanu ljutiku i pržite dok ne omekša, oko 1 do 2 minuta.
- Dodajte pirinač i pržite 1 minut, povremeno mešajući. Sipajte belo vino i kuvajte dok tečnost ne ispari, oko 1 do 2 minuta.
- Postepeno dodajte vrući povrtni bujon uz stalno mešanje. Svaki put kada pirinač upije tečnost dodajte još malo, pa ponavljajte postupak dok se pirinač ne skuva, što će vam oduzeti oko 15 do 20 minuta.
- Rižoto sklonite sa vatre i začinite solju i biberom, pa umešajte i povrće.
- Poslužite u dubokim činijama i pospite seckanim peršunom. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


