ćevapiĆevapi, foto: Shutterstock/ Mazur Travel

Prošle godine ljubitelje dobre hrane obradovala je vest da su sarajevski ćevapi zvanično zaštićen kao autohtoni brend i priznati kao autentičan bosanskohercegovački proizvod.

Sarajevski ćevapi, oznaka ne potvrđuje samo gastronomski značaj ovog jela, već i njegovu kulturnu vrednost, naročito u Sarajevu, gde ćevapi s Baščaršije imaju gotovo kultni status.

Međutim, uz ovo priznanje stigle su i promene koje su potrošači brzo osetili – cene su znatno porasle. Ipak, razlog poskupljenja nije sama oznaka autentičnosti.

Prema bosanskohercegovačkim medijima, velika porcija ćevapa koja je do sada koštala 12 KM (oko 6,13 evra), sada se prodaje za 14 KM (oko 7,16 evra).

Čuvena „Partizanka“, porcija sa pet ćevapa, poskupela je sa 5 na 7 KM, što je oko 3,58 evra. U te cene, treba napomenuti, ne ulaze dodaci poput kajmaka ili kiselog mleka, koji se uglavnom dodatno naplaćuju.

Cene ćevapa u regionu

Ako želite da pojedete ćevape u Hrvatskoj, cene se kreću od 7,60 do čak 14,30 evra, u zavisnosti od veličine porcije, vrste mesa, načina pripreme i dodataka.
U Ljubljani su, sudeći po Woltu za veliku porciju iz restorana Baščaršija treba da izdvojite 9.30 evra. U Skoplju za 10 ćevapaa trebaa da izdvojite 250 denara, što je oko 470 dinara.

Cena ćevapa u Srbiji

Očekivano čevaapi su najskuplji u Beogradu. Porciju od pet ćevapa platićete od 430 do 550, bez dodataka, dok za veliku porciju treba da izdvojite i do 1.100 dinara.
U Nišu su ćevapi značajno jeftiniji nego u Beogradu. Cena porcije od 10 ćevapa je oko 400 RSD, što je duplo jeftinije u odnosu na prestonicu. U Kragujevcu za pet ćevapa treba da izvojite 400 dinaaraa, dok su u Kraljevu od 250 do 300 dinara.
Glavni razlog poskupljenja krije se u rastu cena junećeg mesa, koje je osnovni sastojak za kvalitetne ćevape.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari