Sastojak, foto: ihar leichonak / Alamy / ProfimediaSvaki kuvar ima tajni sastojak koji čini da hrana postane neodoljivo ukusna.
Čuvena američka kuvarica, Ina Garten, je u emisiji Good Hang with Amy Poehler otkrila kulinarski trik koji svaki domaćin želi da zna: koji sastojak koristi da bi jela bila bogatija i ukusnija.
Ina je objasnila da je najbolji „tajni sastojak“ onaj koji daje jelu poseban „šmek“. Na spisak svojih omiljenih dodataka koje najčešće koristi stavila je balzamiko sirće, parmezan, Dijon senf, pa čak i malo crnog vina u loncu s leblebijama. Ipak, posebno je istakla limunovu koricu. Iako nije jedini odgovor, limunova korica se izdvojila kao najjednostavniji i najprilagodljiviji dodatak, koji može podići jelo bez menjanja njegove suštine.
Kako Ina kaže, „sastojak sa karakterom menja sve.“, prenosi testeofhome.com.
Kako koristiti ovaj sastojk u kuvanju
Limunova korica je čaroban sastojak koji se lako uklapa i u slana i u slatka jela. Dodaje aromu i svežinu bez dodatne kiselosti ili vlage koja dolazi iz soka, što je posebno korisno pri završnom začinjenju jela.
Najbolje dolazi do izražaja kada se pospe preko pečenog povrća odmah po izlasku iz rerne, umeša u tople žitarice sa puterom ili doda u kremasta jela poput rižota ili pire krompira neposredno pre serviranja.
Naravno, jednostavna pasta sa limunom lako se unapredi parčetom korice.
Posipanje preko piletine, ribe ili svinjetine pojačava ukus jela, a da ne menja njegov karakter. Limunova korica u ovom jelu sa piletinom i orzom je savršen primer.
U slatkim jelima, donosi miris i dubinu kolačima, keksima, šlagovima i glazurama, a da ih ne pretvori u previše kisela.
Limunova korica možda nije najdramatičniji sastojak u kuhinji, ali Ina nas podseća da su upravo ovakvi detalji ti koji tiho „izvlače“ jelo na pravi nivo.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


