Foto: Shutterstock/alex_gorKad ste već precizno izmerili sastojke, ispekli savršen biskvit i premazali tortu omiljenom glazurom, ostaje još jedan važan korak – pravilno sečenje. Iako izgleda lako, upravo taj deo može da upropasti vaš trud pretvarajući tortu u pravi nered. Srećom, profesionalci imaju nekoliko trikova koji obezbeđuju savršene, uredne parčiće svaki put, a pritom koriste alate koje verovatno već imate kod kuće.
Najbolji nož za sečenje torte
Prema rečima poslastičarke Nataše Pikovič, tajna je dugačak, oštar nazubljeni nož, poznat i kao nož za hleb. Pikovič objašnjava da nežno sečenje nazubljenim nožem sprečava da se nežni slojevi torte sabiju, što se lako može desiti ako koristite običan kuhinjski nož sa ravnom oštricom. Uz nož, biće vam potrebna i špatula za torte ili velika špatula kako biste lakše preneli parče na tanjir, piše Simply Recipes.
Kako pravilno seći tortu?
Ako nemate stabilnu ruku, Pikovič predlaže da prvo napravite šablon. „Možete zarezati ili nežno urezati spoljnu stranu torte nožem pre nego što je isečete do kraja“, kaže ona. „Uvek isecite parče torte dominantnom rukom, a drugom rukom ‘uhvatite’ ili poduprite parče, posebno ako je u pitanju visoka torta sa mnogo slojeva.“
Koristeći nazubljeni nož, nežno prođite kroz sve slojeve torte sve do dna, a zatim okrenite parče na tanjir. Ista metoda važi bez obzira da li sečete visoku tortu, kuglof ili kolač iz pleha za pečenje, prenosi Index.hr.
Torte sa kremastim filom će neizbežno ostaviti trag na vašem nožu. Da biste izbegli prenošenje ostataka na sledeće parče, ključno je da obrišete nož nakon svakog reza. Za posebno uredan izgled, Pikovič predlaže da sečivo noža stavite pod vruću vodu, a zatim dobro obrišete neposredno pre sečenja. Ovaj savet je posebno koristan za torte sa filom od džema ili krema, ili za čokoladne torte bez brašna.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


