Foto: Shutterstock/nada54Slavsko žito je jedno od najvažnijih jela na slavskoj trpezi, priprema se u čast svetitelja i kao znak zahvalnosti precima.
Na svakoj slavi ima simbolično značenje — podseća na večni život i duhovno nasleđe porodice. U nastavku sledi jednostavan recept za slavsko žito koji prenosimo sa sajta Citymagazine:
Slavsko žito
Potrebno je (količinu prilagodite svojim potrebama):
- Bela, krupna pšenica, možete je kupiti u marketima
- Malo šećera (po ukusu)
- Orašasti plodovi (npr. mleveni orasi, malo badema, lešnika)
- Muskatni orah, opciono
Priprema:
- Očistite belu, krupnu pšenicu i u loncu je potopite čistom vodom dva dana pre slave. Ostavite je da odstoji preko noći. Ako nemate dva dana, odmah počnite sa kuvanjem.
- Ujutro stavite pšenicu da se kuva na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Budite oprezni jer pšenica može lako da zagori. Kada voda provri dovoljno je 20 minuta kuvanja.
- Lonac u kom se kuvala pšenica umotajte u ćebe i ostavite da prenoći.
- Sutradan, rano ujutro, ako želite, sameljite pšenicu u mašini za mlevenje mesa ili blenderu, mada možete da ostavite i cela zrna.
- Pomešajte samleveno žito sa malo šećera kako biste mu dali lepši ukus. Količinu šećera možete prilagoditi svom ukusu. Ako želite dodajte i malo muskatnog oraha za lepšu aromu.
- Tradicionalno ukrašavanje slavskog žita uključuje orašaste plodove. Na primer, možete napraviti oblik krsta pomoću mlevenih oraha ili koristiti cele bademe, lešnike ili druge orašaste plodove. Budite kreativni u izboru ukrasa.
Običaji:
- Pre nego što otpočnete sa mešenjem ili mlevenjem žita, tradicija nalaže da se domaćica prekrsti.
- Prvi zalogaj žita obično uzima sveštenik ili domaćin.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


