slavsko žitoFoto: Shutterstock/nada54

Slavsko žito je jedno od najvažnijih jela na slavskoj trpezi, priprema se u čast svetitelja i kao znak zahvalnosti precima.

Na svakoj slavi ima simbolično značenje — podseća na večni život i duhovno nasleđe porodice. U nastavku sledi jednostavan recept za slavsko žito koji prenosimo sa sajta Citymagazine:

Slavsko žito

Potrebno je (količinu prilagodite svojim potrebama):

  • Bela, krupna pšenica, možete je kupiti u marketima
  • Malo šećera (po ukusu)
  • Orašasti plodovi (npr. mleveni orasi, malo badema, lešnika)
  • Muskatni orah, opciono

Priprema: 

  1. Očistite belu, krupnu pšenicu i u loncu je potopite čistom vodom dva dana pre slave. Ostavite je da odstoji preko noći. Ako nemate dva dana, odmah počnite sa kuvanjem.
  2. Ujutro stavite pšenicu da se kuva na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Budite oprezni jer pšenica može lako da zagori. Kada voda provri dovoljno je 20 minuta kuvanja.
  3. Lonac u kom se kuvala pšenica umotajte u ćebe i ostavite da prenoći.
  4. Sutradan, rano ujutro, ako želite, sameljite pšenicu u mašini za mlevenje mesa ili blenderu, mada možete da ostavite i cela zrna.
  5. Pomešajte samleveno žito sa malo šećera kako biste mu dali lepši ukus. Količinu šećera možete prilagoditi svom ukusu. Ako želite dodajte i malo muskatnog oraha za lepšu aromu.
  6. Tradicionalno ukrašavanje slavskog žita uključuje orašaste plodove. Na primer, možete napraviti oblik krsta pomoću mlevenih oraha ili koristiti cele bademe, lešnike ili druge orašaste plodove. Budite kreativni u izboru ukrasa.

Običaji:

  • Pre nego što otpočnete sa mešenjem ili mlevenjem žita, tradicija nalaže da se domaćica prekrsti.
  • Prvi zalogaj žita obično uzima sveštenik ili domaćin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari