Foto: Shutterstock/usmeeSnikers torta je savršen izbor ako volite bogat ukus kikirikija i čokolade u jednom zalogaju. Ova torta je popularan izbor za slave, praznike i rođendane, jer svaku svečanu priliku čini posebnom.
Snikers torta je bogata, raskošna poslastica, koja je vrlo jaka i izdašna, pa je samim tim odlična kada treba da poslužite veći broj gostiju, a garantujemo da će svi biti oduševljeni njenim ukusom. Iako postoji i varijanta bez pečenja, koja je takođe vrlo ukusna, mi vam danas donosimo recept za klasičnu verziju sa pečenim koricama i bogatim kremom. Detaljna uputstva slede u nastavku:
Snikers torta
Sastojci:
Za tri kore:
- 12 belanaca
- 450 g šećera
- 3 kašike brašna
- 450 g kikirikija (pečenog i iseckanog)
Za fil:
- 12 žumanaca
- 200 g šećera
- 125 g margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
- 4 Snickers čokoladice (50 g svaka)
- 100 g mlečne čokolade
I još:
- Ganaš ili glazura od čokolade po želji (možete koristiti tamnu čokoladu i nekoliko kašika ulja)
- kikiriki, kockice čokolade, po želji, za dekoraciju
Priprema:
- Umutite belanca dok ne postanu čvrsta pena.
- Postepeno dodajte šećer i nastavite sa mućenjem.
- Umešajte brašno i seckani kikiriki (po želji koristite iseckani i malo prepečen kikiriki).
- Sipajte smesu u okrugli kalup za tortu (prethodno nauljen i pobrašnjen). Pecite na 180 °C oko 20 minuta ili dok kore lepo ne porumene i budu pečene.
- Ponovite postupak da dobijete tri kore.
- Za fil umutite žumanca sa šećerom, pa kuvajte na pari uz stalno mešanje oko 10 minuta dok se masa ne zgusne.
- Dodajte margarin i čokoladu za kuvanje, mešajte dok se potpuno ne otope i sjedine sa žumanjcima.Ohladite fil.
- Na kraju dodajte sitno naseckane Snickers čokoladice i mlečnu čokoladu i nežno umešajte u hladan fil.
- Na prvu koru nanesite deo fila, pažljivo ga rasporedite.
- Ponavljajte redosled: kora → fil → kora → fil sve dok ne potrošite kore i fil.
- Na vrh torte nanesite ganaš ili glazuru od čokolade i dekorišite po želji.
- Ostavite tortu da se dobro ohladi pre sečenja — to će joj dati lepšu strukturu i bogatiji ukus. Poslužite uz šolju kafe ili čaja – prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


