Foto: Shutterstock/Lecker StudioŠpanska pita je jelo nalik provari, ali obogaćeno raznovrsnim šarenim sastojcima poput šunke, sira, crvene paprike i krastavčića, koji joj daju ne samo bogat ukus već i privlačan, dekorativan izgled.
Ovo jelo sprema se vrlo brzo i jednostavno, od sastojaka koje gotovo uvek imamo u kući, može se jesti i toplo i hladno, te je zahvaljujući tome odličan izbor za nutritivno bogat doručak, užinu ili večeru. Zvog svog atraktivnog izgleda, rado ga jedu i deca, pa ako vam je ponestalo inspiracije na temu zanimljivih dečjih obroka, španska pita je sjajna ideja! Recept, koji prenosimo sa sajta Citymagazine, sledi u nastavku:
Španska pita
Sastojci:
4 jajeta
400 ml mleka
200 ml ulja
200 g pšeničnog brašna (oštrog)
200 g kukuruznog brašna
1-1,5 kašičica soli
1 prašak za pecivo
200 g trapist sira
200 g šunke
kiseli krastavčići (po ukusu)
kisele crvene paprike (po ukusu)
Priprema:
- Kisele krastavčiće, paprike i šunku iseckajte na sitne kockice (kao za rusku salatu), a trapist narendajte.
- Pleh za pečenje podmažite i pospite brašnom (da se ne bi zalepilo) ili prekrijte papirom za pečenje.
- U dubljoj posudi mikserom umutite jaja, pa dodajte ulje i mleko, a zatim i so po ukusu. U drugoj posudi sjedinite obe vrste brašna sa praškom za pecivo, promešajte i dodajte u prvu posudu sa jajima, pa sve dobro izmešajte mikserom.
- Na kraju dodajte i seckane krastavčiće, papriku, šunku i rendani trapist, pa sve dobro izmešajte (najbolje ručno varjačom ili kašikom).
- Smesu izlijte u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok pita ne postane zlatnosmeđa.
- Sačekajte malo da se ohladi da biste mogli lepo da je isečete, poslužite uz jogurt ili kiselu pavlaku i uživajte. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


