pitaFoto: Shutterstock/Lecker Studio

Španska pita je jelo nalik provari, ali obogaćeno raznovrsnim šarenim sastojcima poput šunke, sira, crvene paprike i krastavčića, koji joj daju ne samo bogat ukus već i privlačan, dekorativan izgled.

Ovo jelo sprema se vrlo brzo i jednostavno, od sastojaka koje gotovo uvek imamo u kući, može se jesti i toplo i hladno, te je zahvaljujući tome odličan izbor za nutritivno bogat doručak, užinu ili večeru. Zvog svog atraktivnog izgleda, rado ga jedu i deca, pa ako vam je ponestalo inspiracije na temu zanimljivih dečjih obroka, španska pita je sjajna ideja! Recept, koji prenosimo sa sajta Citymagazine, sledi u nastavku:

Španska pita

Sastojci:

4 jajeta
400 ml mleka
200 ml ulja
200 g pšeničnog brašna (oštrog)
200 g kukuruznog brašna
1-1,5 kašičica soli
1 prašak za pecivo
200 g trapist sira
200 g šunke
kiseli krastavčići (po ukusu)
kisele crvene paprike (po ukusu)

Priprema:

  1. Kisele krastavčiće, paprike i šunku iseckajte na sitne kockice (kao za rusku salatu), a trapist narendajte.
  2. Pleh za pečenje podmažite i pospite brašnom (da se ne bi zalepilo) ili prekrijte papirom za pečenje.
  3. U dubljoj posudi mikserom umutite jaja, pa dodajte ulje i mleko, a zatim i so po ukusu. U drugoj posudi sjedinite obe vrste brašna sa praškom za pecivo, promešajte i dodajte u prvu posudu sa jajima, pa sve dobro izmešajte mikserom.
  4. Na kraju dodajte i seckane krastavčiće, papriku, šunku i rendani trapist, pa sve dobro izmešajte (najbolje ručno varjačom ili kašikom).
  5. Smesu izlijte u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 45 minuta ili dok pita ne postane zlatnosmeđa.
  6. Sačekajte malo da se ohladi da biste mogli lepo da je isečete, poslužite uz jogurt ili kiselu pavlaku i uživajte. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari