Branč, foto: Rawpixel, Rawpixel Ltd / Alamy / ProfimediaBranč je obrok između doručka i ručka, a poslednjih godina postao je nezaobilazan trend u restoranima širom sveta.
Branč je obrok koji je postao veoma popularan u Beogradu u poslednje vreme. To je obrok između ručkaa i večere, uglavnom po restoranim počinje da se poslužuje u 10 i prestaje da se služi u 13 časova.
Iako u domaćoj gastronomiji nije novost, njegova popularnost i dalje raste zahvaljujući društvenim mrežama i raznovrsnim kulinarskim kombinacijama koje nudi, piše Index.hr.
Poreklo i popularizacija
Branč se prvi put pojavio još 1920-ih godina u Sjedinjenim Američkim Državama, prvenstveno u Njujorku i Čikagu.
Tada su ga najviše praktikovali glumci i javne ličnosti koji su kasno ustajali i tražili obilan, ali kasniji doručak.
Tokom 1950-ih i 1960-ih postao je deo porodične vikend-tradicije u srednjoj klasi, dok je od 2000-ih do danas, uz pomoć društvenih mreža, branč je postao globalni fenomen.
Prema istraživanju Nacionalne asocijacije restorana u SAD-u, branč je među najpopularnijim vikend-obrocima u restoranima, a rast popularnosti se i dalje nastavlja.
Ključne karakteristike branča
Branč se odlikuje bogatim izborom jela koja kombinuju slatke i slane ukuse, često uz osvežavajuće napitke poput ceđenih sokova, kafe ili čak koktela poput mimoze.
Neka od najpoznatijih brunch jela uključuju:
Poširana jaja (Eggs Benedict) – jaja poslužena na engleskom muffinu sa holandskim sosom
Avokado tost – sa dodatkom feta sira, dimljenog lososa ili poširanog jajeta
Francuski tost i palačinke – često servirani sa voćem, medom ili javorovim sirupom
Kiš i pite – sa povrćem, sirom, šunkom ili lososom
Brusketi – sa paradajzom i bosiljkom, krem sirom ili lososom
Granola sa jogurtom – sa orašastim plodovima i suvim voćem
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


