crni limunFoto: Shutterstock/boommaval

Da li ste čuli za „crni limun“ – suvu, braonkastu kuglu koja zapravo podseća na veoma staro, smežurano voće i koja na prvi pogled uopšte nije privlačna? U pitanju je zapravo sušena limeta koja se svakodnevno koristi kao začin u jelima bliskoistočnih i zalivskih zemalja.

No, ovaj neobičan proizvod sve se više koristi i u modernim fusion jelima i pojavljuje u zapadnim kuhinjama kao egzotičan, aromatičan začin. Može se kupiti i u mlevenonom obliku, što olakšava upotrebu, piše Index.hr.

Kako zapravo nastaje crni limun?

„Crni limun” se pravi sušenjem celih limeta – najčešće tako što se kuvaju u slanoj vodi, a zatim suše na suncu dok ne potamne, stvrdnu i izgube svu vlagu. Boja im varira od tamnobraon do skoro crne, a unutrašnjost je aromatična, koncentrisana i lagano dimljena.

Ukusom podseća na dimljenu, fermentisanu limetu sa notama kiselosti, lagane gorčine i zemljano-citrusne arome koja jelu daje dubinu i karakter.

Zanimljivo je da su ovi limuni“ zapravo dehidrirani kiselo-gorki koncentrati – bez dodatih začina, samo prirodna fermentacija i sunce. Spolja izgledaju neugledno, ali kada se otvore, oslobađa se citrusni miris.

Gde se crni limun koristi i zašto ga kuvari vole

U Iraku, Iranu, Omanu i širom regiona Zaliva, crni limun je standardni začin u čorbama, supama i jelima od mesa. Koristi se ceo (probušen viljuškom za oslobađanje arome), u komadima, ili kao fini prah – što je najpraktičnije za svakodnevnu upotrebu.

Dodaje se jelima od jagnjetine i govedine, mahunarkama i čorbi od sočiva, rižotu, pa čak i u marinadama za piletinu i ribu.

Ukus koji daje je jedinstven – duboka kiselost, ali bez svežine običnog limuna, sa blagim notama fermentacije i gorko-slanim prizvukom, a deluje i kao prirodni pojačivač ukusa.

Kako crni limun napraviti kod kuće

  1. Neki ljudi sami prave ovaj domaći proizvod, a evo kako to možete uraditi i vi:
  2. Prvo prokuvajte vodu, po želji malo posolite, pa u ključalu vodu dodajte cele limete za kratko blanširanje.
  3. Odmah ih prebacite u ledeno kupatilo da zaustavite kuvanje, a zatim ih dobro osušite čistom krpom.
  4. Zatim osušite limete na suncu ili u rerni na niskoj temperaturi, povremeno ih okrećući radi ravnomernog sušenja.
  5. Kada postanu tamni i tvrdi kao kamen, spremni su za upotrebu.
  6. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi na suvom, tamnom mestu – trajaće mesecima.

Kako crni limun koristiti u jelima

Ako kupujete cele crne limune, evo nekoliko praktičnih saveta:

  • Pre kuvanja ih izbušite viljuškom ili izgnječite čekićem za meso.
  • Dodajte ih cele u supe i variva – ali ih uklonite pre serviranja.
  • Ako koristite prah – dodajte ga u mešavinu začina ili marinadu (dovoljna je mala količina).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari