šporetFoto: Shutterstock/brizmaker

Pravilna organizacija kuhinje od presudnog je značaja za sigurnost i jednostavnije obavljanje poslova tokom kuvanja. Iako se mnogima čini praktičnim da određene namirnice ili predmete drže tik uz električni šporet, takva navika nije uvek najbezbednija.

Stvari koje ne treba držati blizu šporeta

Neke stvari ne mogu da podnesu visoke temperature, a neke čak mogu izazvati ozbiljne probleme poput požara ili trovanja hranom, piše Klix.

U nastavku je devet stvari koje odmah treba da premestite na drugo mesto:

Začini

Iako je zgodno imati začine na dohvat ruke tokom kuvanja, toplota i para mogu smanjiti njihovu aromu i intenzitet. Eterična ulja, koja daju začinima karakterističan miris i ukus, lako isparavaju na višim temperaturama.

Papirni ubrusi

Papir je lako zapaljiv materijal, tako da držanje ubrusa u blizini šporeta povećava rizik od požara. Bolje ih je držati podalje, ali na mestu gde su i dalje dostupni.

Ulje za kuvanje

Ulja poput maslinovog i ulja od semenki su veoma osetljiva na toplotu. Ako ih čuvate preblizu izvora toplote, mogu brzo užegnuti i izgubiti svoj kvalitet.

Kuhinjski aparati

Električni aparati poput blendera, tostera, pa čak i punjača za telefone mogu se oštetiti ako su izloženi toploti. Takođe postoji mogućnost da se određene komponente pregreju.

Kvarljiva roba

Voće, povrće, mlečni proizvodi i druga kvarljiva hrana će se brže pokvariti ako se drže blizu izvora toplote. To ne samo da utiče na njihov ukus, već može biti i rizik po zdravlje.

Sredstva za čišćenje

Mnoga sredstva za čišćenje sadrže zapaljive hemikalije. Ako dođu u kontakt sa plamenom ili visokom temperaturom, mogu izazvati požar ili osloboditi štetne isparenja.

Konzervisana hrana

Iako konzervisana hrana deluje kao dugotrajna i stabilna opcija, nije namenjena za skladištenje na visokim temperaturama. Toplota može uticati na kvalitet sadržaja i prouzrokovati kvarenje.

Sirće

Baš kao i ulja, sirće je osetljivo na promene temperature. Ako se često zagreva, može promeniti ukus i smanjiti svoju efikasnost kao aditiva za hranu.

Alkohol

Ne preporučuje se držanje alkoholnih pića u blizini šporeta. Alkohol je lako zapaljiv, što predstavlja rizik, a toplota takođe može negativno uticati na kvalitet pića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari