Pritisak i suplementi, foto: Juan Diego Oliva Plaza / Alamy / ProfimediaKontrola hipertenzije (visok krvni pritisak) neophodna je kako bi se smanjio rizik od drugih zdravstvenih problema, poput srčanog ili moždanog udara.
Kako biste što bolje držali pritisak pod kontrolom, možda ćete morati da izbegavate određene suplemente, jer oni mogu uticati na vrednosti krvnog pritiska ili smanjiti efikasnost terapije, piše health.com.
Vitamin D
Vitamin D se prirodno nalazi u pojedinim namirnicama i dostupan je kao suplement. Organizam ga proizvodi i kada je koža izložena ultravioletnim (UV) zracima sunca. Ovaj vitamin je važan za brojne telesne funkcije, uključujući zdravlje kostiju i regulaciju upala.
Neka istraživanja pokazala su da vitamin D može pomoći u regulaciji krvnog pritiska, naročito u dozama od 200 do 8.000 internacionalnih jedinica (IU) dnevno. Međutim, doze veće od 10.000 IU dnevno mogu dovesti do opasnih nuspojava, poput povišenog nivoa kalcijuma u krvi (hiperkalcemije). Vremenom, hiperkalcemija može izazvati brojne probleme, uključujući i visok krvni pritisak.
Visoke doze vitamina D mogu stupiti u interakciju i sa određenim diureticima (lekovima za izbacivanje viška tečnosti) koji se koriste u terapiji hipertenzije. Ova kombinacija može dovesti do zadržavanja kalcijuma u organizmu, povećanja njegovog nivoa u krvi i potencijalnog rasta krvnog pritiska.
Razgovarajte sa svojim lekarom o nivou vitamina D u organizmu. Analiza može pokazati da li vam je suplementacija potrebna i da li je bezbedna u kontekstu krvnog pritiska.
Koren sladića (Glycyrrhiza glabra)
Sladić je biljka koja se koristi kao dodatak ukusa u hrani, slatkišima i duvanskim proizvodima. U tradicionalnoj medicini koristi se za lečenje bolesti pluća i jetre, kao i rana.
Sladić sadrži glicirizinsku kiselinu (GA), supstancu koja može povisiti krvni pritisak i izazvati ozbiljne nuspojave kod osoba koje već imaju hipertenziju. Pokazano je da dnevne doze od svega 100 mg GA mogu dovesti do porasta pritiska.
Suplementi sa glicirizinskom kiselinom mogu stupiti u interakciju i sa diureticima i lekovima za snižavanje pritiska, smanjujući njihovu efikasnost i povećavajući rizik od nuspojava. Koren sladića može povisiti nivo natrijuma i sniziti nivo kalijuma u organizmu, što u kombinaciji sa diureticima može dovesti do opasno niskog nivoa kalijuma.
Ako imate visok krvni pritisak, najbolje je da izbegavate proizvode koji sadrže koren sladića.
Kantarion (Hypericum perforatum)
Kantarion je biljka koja se koristi za ublažavanje simptoma depresije i tegoba u menopauzi. Iako ima dugu tradiciju u narodnoj medicini, može opasno da utiče na delovanje brojnih lekova.
Kantarion može oslabiti dejstvo mnogih terapija, uključujući i pojedine lekove za snižavanje krvnog pritiska. Među njima su:
Procardia (nifedipin)
Talinolol
Verelan (verapamil)
Ove interakcije se javljaju jer kantarion može ometati pravilnu apsorpciju leka u organizmu.
Pre upotrebe kantariona, obavezno se posavetujte sa lekarom, koji može proceniti da li postoji rizik od interakcije sa drugim lekovima ili suplementima koje koristite.
Arnika
Arnika je cvet iz porodice suncokreta i često se koristi spolja – za ublažavanje modrica, upala i otoka.
Stručnjaci ne preporučuju uzimanje arnike oralno zbog rizika od ozbiljnih nuspojava. One mogu uključivati povišen krvni pritisak, pojačano krvarenje, povraćanje, dijareju, kao i oštećenje srca i drugih organa.
Gorka pomorandža (Citrus aurantium)
Gorka pomorandža dobija se iz ploda ili kore istoimene biljke. Koristi se za aromatizovanje napitaka i parfema, dok se kao suplement često promoviše za mršavljenje i poboljšanje sportskih performansi.
Ovaj suplement sadrži p-sinefrin, stimulans sličan efedrinu. Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) zabranila je efedrin zbog ozbiljnih zdravstvenih rizika, poput srčanog i moždanog udara. Iako gorka pomorandža nije zabranjena, zahteva poseban oprez.
Studije su pokazale da suplementi gorke pomorandže mogu povisiti krvni pritisak i ubrzati rad srca, kao i povećati rizik od ozbiljnih stanja poput srčanog i moždanog udara. Međutim, gorka pomorandža koja se koristi u hrani i pićima uglavnom nema ovakve efekte.
Pre nego što počnete da uzimate suplement gorke pomorandže, obavezno se posavetujte sa lekarom.
Reakcije na suplemente mogu se razlikovati od osobe do osobe. Na njih utiču genetika, ishrana, godine, zdravlje digestivnog sistema i opšte zdravstveno stanje. Obratite pažnju na sve nuspojave ili simptome koji se jave nakon uvođenja novog suplementa ili vitamina.
Pre nego što počnete da koristite bilo koji novi vitamin ili suplement, razgovarajte sa svojim lekarom. On može proceniti da li je suplement bezbedan i koristan za vas, kao i proveriti moguće interakcije sa lekovima i drugim preparatima koje već uzimate.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


