Foto: Shutterstock/Oksana MizinaDanas je počeo Vaskršnji post, pa sa tim u vezi, delimo sa vama recept za ukusno posno jelo koje svi vole – tavče na gravče! U pitanjnu je makedonski tradicionalni specijalitet koji se priprema od pasulja i ukusnih začina, a koji može biti gotov za 30 minuta!
Tavče na gravče možete spremati od običnog belog pasulja, ali ukoliko želite da skratite vreme pripreme jela, onda slobodno upotrebite onaj iz konzerve. Ukus će biti jednako dobar, a jelo na stolu za pola sata, što je tokom radnih dana velika prednost. Osim toga, tavče je i vrlo izdašno i zasitno jelo, pa će vam verovatno poslužiti kao ručak za dva dana.
U nastavku pogledajte recept, koji prenosimo sa sajta Index.hr:
Tavče na gravče
Sastojci:
- 1 velika konzerva belog pasulja
- 1 velika šargarepa
- 1 luk
- 2 kašike ulja
- 100 ml pasiranog paradajza
- suvi začin, biber, beli luk
- 1 kašika slatke crvene paprike
- 1 kašičica crvene paprike

Priprema:
- Luk i šargarepu iseckajte nasitno, pa stavite na zagrejano ulje da se dinstaju.
- Kada se luk zastakli, otvorite konzervu pasulja. Ocedite je do pola i prebacite na luk, a zatim dodajte i začine.
- Dodajte pasirani paradajz i kratko prokuvajte.
- Zagrejte rernu na 250 stepeni, pa smanjite na 200 i pecite tavče na gravče 30 minuta. Pred kraj, pecite nekoliko minuta na gornjem grejaču da jelo porumeni. Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji nekoliko trenutaka. Poslužite uz omiljenu salatu. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


