Foto: Shutterstock/ben bryantPred praznike posebnu pažnju posvećujemo izgledu doma i raskoši trpeze. Dekoracija, čišćenje i planiranje menija su obavezni, ali pribor za jelo neretko ostaje po strani. Ipak, važno je znati da zamrljane kašike i viljuške mogu umanjiti utisak i najlepše posluženih jela.
Srebro i nerđajući čelik vremenom blede, prekrivajući se plakom i mrljama. Ipak, postoji jedan proveren način da se brzo, lako i gotovo besplatno vrati sjaj – kuvanje u sirćetu, piše Ideal Home.
Kako očistiti escajg
1) Sipajte 1 litar vode u veliku šerpu.
2) Dodajte 9 kašika sirćeta.
3) Stavite pribor za jelo u nju.
4) Dovedite do ključanja i ostavite da se kuva 15 minuta.
5) Pažljivo izvadite pribor za jelo i isperite pod mlazom vode.
6) Stavite na meki peškir i ostavite da se potpuno osuši.
7) Obrišite mikrofiber krpom.
Zašto ovo deluje?
Sirće deluje kao blagi rastvarač – uklanja plak, okside i mrlje. A zagrevanje pojačava efekat – prljavština se lakše uklanja, čak i iz plitkih udubljenja.
Kojima materijalima je namenjeno?
Gotovo svim. Ova metoda je prikladna i za pribor od nerđajućeg čelika i posrebreni pribor. Postupak nije namenjen krhkim ili pozlaćenim predmetima.
Ovaj jednostavan trik poznat je našim majkama i bakama, a još uvek ne gubi na važnosti. U samo 15 minuta pribor će izgledati kao da ste ga upravo kupili u prodavnici.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


