mikroplastikaFoto: Shutterstock/New Africa

Naučnici iz Kine otkrili su da uklanjanje mikroplastike iz vode za piće može biti mnogo jednostavnije nego što se pretpostavljalo. Njihova istraživanja pokazuju da obično ključanje vode može znatno smanjiti prisustvo ovih sitnih čestica. Proces funkcioniše tako što se u tvrdoj vodi, bogatoj mineralima poput kalcijum-karbonata, tokom ključanja formiraju kristali koji zarobljavaju mikroplastiku i spuštaju je na dno posude. Na taj način moguće je eliminisati i do 90 odsto čestica, dok se u mekšoj vodi postiže nešto manji efekat, oko 25 procenata. Ove rezultate prenosi časopis Food & Wine.

Uklanjanje mikroplastike iz vode

Iako nije vidljiva golim okom, mikroplastika je u poslednje vreme postala vrlo važna tema. U 20 godina otkako su naučnici prvi put upotrebili taj termin da opišu plastične čestice manje od pet milimetara, sve veći broj istraživanja otkrio je koliko je sveprisutna – nalazi se u okeanima, zemljištu, pa čak i ljudskom mozgu. Kako raste svest o njihovom prisustvu i potencijalnim zdravstvenim efektima, raste i potraga za načinima za smanjenje izloženosti, prenosi Index.hr.

Kako ključanje prečišćava vodu?

Početkom 2024. godine, istraživači sa Medicinskog univerziteta u Guangdžouu i Univerziteta Đinan objavili su rezultate studije u časopisu Environmental Science & Technology Letters. Njihovo rešenje se svodi na jedan jednostavan korak: ključanje vode.

U eksperimentu, tim je u vodu iz slavine dodao tri uobičajene vrste plastike: polistiren, polietilen i polipropilen. Primetili su da kada voda proključa, prirodni minerali poput kalcijum karbonata počinju da formiraju čvrste kristale. Ovi kristali su okruživali i zarobljavali čestice plastike, koje su se zatim taložile na dnu posude. Nakon što se voda ohladila, sediment koji sadrži minerale i mikroplastiku mogao se lako odvojiti.

Efikasnost zavisi od tvrdoće vode

Prema njihovim nalazima, kuvanje i naknadna filtracija mogu ukloniti do 90 procenata prisutnih nanočestica i mikroplastike (NMP). Međutim, ključno je napomenuti da je ovaj proces najefikasniji u vodi sa visokim sadržajem minerala, poznatoj kao „tvrda voda“. U „mekoj vodi“, koja sadrži manje minerala, primećeno je smanjenje mikroplastike od oko 25 procenata.

„Ova jednostavna strategija kuvanja vode može ‘dekontaminirati’ vodu iz slavine od NMP i ima potencijal da ublaži unos NMP-a od strane ljudi prilikom pijenja vode“, objasnili su autori studije. Procenjuje se da bi unos mikroplastike iz kuvane vode mogao biti dva do pet puta manji u poređenju sa običnom vodom iz slavine, u zavisnosti od izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari