Foto: Turkish cuisine / Alamy / ProfimediaDa li ste znali da je česnica u Vojvodini slatka?
U Vojvodini se pravi drugačija česnica, kao slatka pita sa orasima i medom. A ako danas pitate zašto je česnica u Vojvodini slatka, mnoge domaćice će vam reći da je to zbog toga da bi vam i godina bila slatka.
Pogledajte u videu zašto su ljudi u Vojvodini prestali da mese klasičnu česnicu:
U nastavku vam donosimo recept za slatku česnicu.
Sastojci:
500 gr kora,
500 gr mlevenih oraha,
350 gr šećera,
1,5 dl ulja,
4 dl kisele vode,
300 gr meda (od toga odvojiti dve pune kašike za premaz kada se česnica ispeče).
Priprema:
Med staviti u šerpicu i ugrejati na šporetu, da bude tečan da bi se kore mogle prskati. Kako se hladi, med se zgušnjava, pa po potrebi, opet ga malo ugrejati. Izmešati mlevene orahe i šećer, ta smesa se stavlja na sve kore (otprilike 5 punih kašika na svaku koru). Koristite srednje debele kore.
Na polovini slaganja česnice, staviti dobro opran novčić u česnicu.
Podmazati uljem najveći pleh od rerne i staviti dve kore, poprskati ih uljem i vodom. Na treću koru staviti fil od oraha i šećera i malo meda. Tako raditi dok se ne potroše sve kore.
Za kraj, ostaviti dve kore, dobro ih premazati uljem i iseći česnicu na parčiće željene veličine.
Peći u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, samo da požuti, ne sme da se prepeče! Dok se česnica peče, u šerpici ugrejati dve pune kašike meda sa 2 dl vode i time pažljivo, sa kašikom, premazati zareze u česnici pet minuta pred kraj pečenja, to se radi da ne bi bila suva i da se fino rumeni-ona će to lepo da upije, neće biti jako vlažna. Isključiti rernu i vratiti Česnicu u rernu da se tu prohladi i upije premaz, piše City Magazine.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


