Starter, foto: Jake McPherson / SWNS / SWNS / ProfimediaAko ste upravo ispekli savršen hleb sa prirodnim kvascem (starterom) i ne znate šta da uradite sa ostatkom startera – nikako ga ne sipajte u sudoperu.
Starter za hleb bolje bacite u smeće, u dobro zatvorenoj kesi, ali nikako u odvod.
Iako možda deluje da će se brašno i voda rastvoriti pod mlazom vode, vodoinstalateri kažu da to nije tačno.
„Sipanje sourdough startera u odvod neće odmah napraviti problem, ali će gotovo sigurno stvoriti osnovu za zapušavanje cevi“, kaže Deni Pen, predsednik kompanije New Era Plumbing & HVAC, za Better Homes&Garden.
Lepljivi starter se zadržava na unutrašnjim zidovima cevi, hvata druge ostatke i postepeno se suši, stvarajući blokadu kroz koju voda više ne može da teče.
Pen dodaje da nikada ne bi trebalo sipati u sudoperu ništa što je na bazi brašna, testa ili skroba – to uključuje smesu za palačinke, testo za hleb, testo za pastu, pa čak i pire krompir, jer svi izazivaju iste probleme sa zapušavanjem.
Zašto ne treba da sipate starter u sudoperu
„Bez obzira da li je suv ili tečan, u velikoj ili maloj količini – starter nikada ne treba da ide u odvod“, kaže Pen. On ga upoređuje sa vlažnim cementom – lepi se za zidove cevi i hvata ostale čestice. Vremenom se stvrdne i formira čep koji je teško ukloniti, a cevi se sužavaju. Najkritičnije su, kaže, cevi ispod sudopere i tzv. P-luk, gde se starter najčešće zadrži.
Ako se pitate da li je bezbedno sipati osušen starter u sudoperu – odgovor je i dalje ne. „Ni suv starter nije bezbedan, jer kada dođe u kontakt s vodom, postaje ista ona lepljiva, skoro lepak-masa“, objašnjava Pen.
Kako starter utiče na vaše cevi
Bilo da je reč o starteru, smesi za palačinke ili bilo kojoj kombinaciji brašna i vode – ona se ne razgrađuje kao što biste možda pomislili.
„Zalepljena za zidove cevi, ta masa postaje poput snežne grudve – skuplja mast, talog kafe, ostatke sapuna, hranu, pa čak i dlake“, kaže Pen.
Na kraju dobijate gustu, lepljivu masu koja se sasuši i pretvori u tvrd čep. To znatno smanjuje prečnik cevi i može potpuno blokirati protok vode.
Uklanjanje takvog zapušenja je složen posao čak i za profesionalca. Pen kaže da je to kao da pokušavate da sastružete sušeno testo s radne površine – samo još komplikovanije.
Kako bezbedno da bacite sourdough starter
Pen savetuje dva načina za bezbedno odlaganje startera: bacite ga u smeće ili kompostirajte. Ako ga bacate u kantu, obavezno ga stavite u zatvorenu kesu ili hermetički zatvorenu posudu da vam cela kuhinja ne bi zamirisala na kiselinu.
Kako da iskoristite višak startera
Ako vam ostane starter i ne znate šta s njim – nemojte ga bacati, već od njega napravite nešto ukusno. „Sipanje startera u odvod nije samo loše za cevi – to je i bacanje dobre hrane“, kaže dijetetičarka Valeri Adžimen, autorka podkasta Flourish Heights o zdravlju žena. Predlaže da sačuvate višak za naredno pečenje ili da ga iskoristite u drugim receptima.
„Ako ste ljubitelj borbe protiv rasipanja hrane, starter možete da upotrebite u palačinkama, vaflima (daje im dodatnu mekoću), pa čak i u krekerima – kao ukusan domaći snack“, savetuje Adžimen.
Šta je starter i kako da ga napravite
Kako da napravi sourdough starter kod kuće
Sourdough starter, odnosno prirodni kvasac, može da se napravi kod kuće od samo dve sastojka – brašna i vode – ali zahteva malo strpljenja i svakodnevne nege.
Potrebni sastojci:
60 g integralnog pšeničnog brašna (može i ražano za brži početak)
60 ml mlake vode (flaširane ili prokuvane i ohlađene)
Prvi dan:
U čistoj staklenoj tegli, pomeša 60 g brašna i 60 ml vode. Smesa treba da bude gusta, kao testo za palačinke. Pokrije se poklopcem koji nije hermetičan (ili gazom sa gumicom) i ostavi na sobnoj temperaturi, dalje od direktnog sunca.
Drugi dan:
Pogleda se starter – možda se ništa još ne dešava, ali to je u redu. Ako ima mehurića i blago kiselkast miris, to je dobar znak. Ne dodaje se ništa još uvek – samo se promeša čistom kašikom.
Treći do sedmi dan:
Počinje svakodnevno „hranjenje“ startera:
Baci se polovina smese (oko 60 g).
Doda se 60 g brašna i 60 ml vode.
Dobro se izmeša i ostavi pokriveno na sobnoj temperaturi.
Proces se ponavlja svakog dana u isto vreme. Starter bi do 5. ili 6. dana trebalo da bude pun mehurića, sa prijatnim mirisom kvasca i blago kiselim notama.
Kada udvostruči zapreminu u roku od 4–6 sati nakon hranjenja, spreman je za korišćenje.
Održavanje:
Ako se ne koristi svakodnevno, starter može da se čuva u frižideru i hrani jednom nedeljno.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


