Foto: Shutterstock/marcinm111Zlatna pasta od kurkume je odličan domaći proizvod koji se može koristiti za poboljšanje zdravlja, ali i u ishrani. Priprema se vrlo brzo i lako, od svega nekoliko sastojaka, a detaljan recept pogledajte u nastavku.
Kurkuma je veoma popularna u Aziji, osnova je indijske i bliskoistočne kuhinje, ali je poznata i po brojnim zdravstvenim prednostima, pa se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj ajurvedskoj medicini, kao i u narodnoj medicini mnogih azijskih zemalja, piše Punkufer.hr.
Za svoja „čudotvorna“ svojstva zaslužan je kurkumin, čije je delovanje pojačano u kombinaciji sa određenim jedinjenjima koja povećavaju njegovu bioraspoloživost. Zbog toga se kurkuma često meša sa vodom, gi puterom i biberom i tako nastaje jedan od najpoznatijih preparata kurkume – zlatna pasta.
Najjednostavniji recept za pripremu zlatne paste pronašli smo na portalu www.krenizdravo.hr. Potrebna su vam samo tri sastojka i malo vode – i vaša lična zaliha ove raznovrsne mešavine za zdravlje i kuvanje je spremna. Naravno, postoje varijacije ovog recepta, ali u ovom najjednostavnijem obliku ćete imati najviše mogućnosti za korišćenje zlatne paste.
Zlatna pasta od kurkume pruža bezbrojne zdravstvene prednosti – jača imunitet, rešava probleme sa kožom, varenjem, zglobovima… Dodajte kašičicu-dve u toplo mleko, začinite čaj ili je konzumirajte samu.
U gastronomiji, zlatna pasta je uobičajena u receptima azijske kuhinje, a u ovom osnovnom obliku možete je dodati bilo kom jelu umesto kurkume, začiniti jela od krompira, povrća, pirinča, sočiva i pasulja ili je učiniti zvezdom nedeljnog pečenja.
Zlatna pasta od kurkume
Sastojci:
- 250 ml vode
- 30 g kurkume
- 5 g mlevenog crnog bibera
- 35 ml gi putera ili kokosovog ulja

Priprema:
- Pomešajte vodu i kurkumu u loncu, pa kuvajte lagano sedam minuta. Nastavite da mešate dok smesa ne dostigne konzistenciju poput paste.
- Možete dodati više ili manje vode ako želite gušću ili ređu konzistenciju.
- Kada je pasta gotova, ostavite je da se malo ohladi.
- Dodajte otopljeni gi puter i crni biber i sve dobro izmešajte.
- Dok je pasta još topla i tečna, sipajte je u teglu sa hermetičkim poklopcem i ostavite da se ohladi. Smeša će se zgusnuti kako se hladi.
- Čuvati u frižideru 2-3 nedelje.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


