pastaFoto: Shutterstock/marcinm111

Zlatna pasta od kurkume je odličan domaći proizvod koji se može koristiti za poboljšanje zdravlja, ali i u ishrani. Priprema se vrlo brzo i lako, od svega nekoliko sastojaka, a detaljan recept pogledajte u nastavku.

Kurkuma je veoma popularna u Aziji, osnova je indijske i bliskoistočne kuhinje, ali je poznata i po brojnim zdravstvenim prednostima, pa se hiljadama godina koristi u tradicionalnoj kineskoj i indijskoj ajurvedskoj medicini, kao i u narodnoj medicini mnogih azijskih zemalja, piše Punkufer.hr.

Za svoja čudotvorna“ svojstva zaslužan je kurkumin, čije je delovanje pojačano u kombinaciji sa određenim jedinjenjima koja povećavaju njegovu bioraspoloživost. Zbog toga se kurkuma često meša sa vodom, gi puterom i biberom i tako nastaje jedan od najpoznatijih preparata kurkume – zlatna pasta.

Najjednostavniji recept za pripremu zlatne paste pronašli smo na portalu www.krenizdravo.hr. Potrebna su vam samo tri sastojka i malo vode – i vaša lična zaliha ove raznovrsne mešavine za zdravlje i kuvanje je spremna. Naravno, postoje varijacije ovog recepta, ali u ovom najjednostavnijem obliku ćete imati najviše mogućnosti za korišćenje zlatne paste.

Zlatna pasta od kurkume pruža bezbrojne zdravstvene prednosti – jača imunitet, rešava probleme sa kožom, varenjem, zglobovima… Dodajte kašičicu-dve u toplo mleko, začinite čaj ili je konzumirajte samu.

U gastronomiji, zlatna pasta je uobičajena u receptima azijske kuhinje, a u ovom osnovnom obliku možete je dodati bilo kom jelu umesto kurkume, začiniti jela od krompira, povrća, pirinča, sočiva i pasulja ili je učiniti zvezdom nedeljnog pečenja.

Zlatna pasta od kurkume

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 30 g kurkume
  • 5 g mlevenog crnog bibera
  • 35 ml gi putera ili kokosovog ulja
Zlatna pasta od kurkume: Recept za „čudotvorni" eliksir koji možete koristiti i kao začin i kao lek 1
Foto: Shutterstock/marcinm111

Priprema:

  1. Pomešajte vodu i kurkumu u loncu, pa kuvajte lagano sedam minuta. Nastavite da mešate dok smesa ne dostigne konzistenciju poput paste.
  2. Možete dodati više ili manje vode ako želite gušću ili ređu konzistenciju.
  3. Kada je pasta gotova, ostavite je da se malo ohladi.
  4. Dodajte otopljeni gi puter i crni biber i sve dobro izmešajte.
  5. Dok je pasta još topla i tečna, sipajte je u teglu sa hermetičkim poklopcem i ostavite da se ohladi. Smeša će se zgusnuti kako se hladi.
  6. Čuvati u frižideru 2-3 nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari