Pogrešna slika o političkom progonu 1

Medijska kampanja kojom se omalovažava i degradira Odeljenje za istoriju i Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu nastavak je neuspešne opstrukcije rada Odeljenja koja je počela 2015. godine, prilikom izbora upravnice Odeljenja.

Nezadovoljna organizacijom izbora koja je izvedena u skladu s propisima, i zastupajući stav da je potrebno izabrati prof. dr Smilju Marjanović Dušanić, koja nije imala podršku većine (za upravnicu je izabrana prof. dr Danijela Stefanović tajnim glasanjem), grupa nastavnika, među kojima i doc. dr Miloš Ković, prof. dr Aleksandar Fotić i prof. dr Žarko Petković, napustila je sednicu i započela bojkot veća Odeljenja, što se prenelo i na veća Fakulteta. Organizovani i kontinuirani bojkot sednica Odeljenja za istoriju, o čemu je bila obaveštena i inspekcija Ministarstva prosvete, ugrožava nastavni proces i interese zaposlenih i studenata.

Opstrukcija veća Fakulteta dovela je do višemesečnih kašnjenja u donošenju svih odluka, te su se u pravnom vakuumu našle i kolege sa istorije koje su opstrukciji doprinele, verujući da im se ovakav pravni problem ne može dogoditi. Međutim, dogodio se. Istekom izbora u nastavnička zvanja istekli su im i ugovori o radu. Time se otvorilo i pitanje njihovog radnog statusa.

U javnosti se kreira pogrešna slika da se radi o ličnom ili političkom progonu pojedinih profesora. Ovim dopisom želimo da javnost upoznamo s preciznim podacima o statusu nastavnika Odeljenja za istoriju kojima su istekom zvanja na koja su birani na određeno vreme istekli i ugovori o radu.

Dr Aleksandru Fotiću (1960) je 9. decembra 2015. isteklo zvanje vanrednog profesora, time i ugovor o radu. Tadašnji dekan, prof. dr Miloš Arsenijević, mu je, pred isticanje svog mandata krajem septembra 2015, uručio pravno neutemeljeni „aneks“ ugovora, tako da je dr Fotić nastavio da radi, sa svim posledicama koje mogu iz toga proisteći.

Uporedo s tim otvoren je i konkurs za radno mesto vanrednog profesora za užu naučnu oblast Opšta istorija novog veka, na koji se, pored dr Fotića (treći reizbor), javila još jedna kandidatkinja. U referatu koji je potpisala izabrana komisija konstatovano je da kandidatkinja ima veći broj referenci i ispunjava kumulativan uslov (za izbor u docenta i vanrednog profesora istovremeno), te je i predložena za izbor u zvanje. Dr Fotić je u karijeri objavio samo jednu naučnu monografiju 2000. godine, i to doktorsku disertaciju odbranjenu 1999, što prema sada važećim propisima Filozofskog fakulteta nije dovoljno za izbor u zvanje vanrednog profesora. Upravo su pokušaji da se poništi taj konkurs i doveli do dvogodišnjih opstrukcija rada veća fakulteta. Čitav konkursni materijal dostupan je na internet stranici Filozofskog fakulteta.

Dr Miloš Ković (1969) je u zvanju docenta od 2007. godine. U decembru 2016, kad je konačno najavio izlazak knjige koja ja najvažniji uslov za napredovanje, pokrenuta je procedura za njegovo unapređenje u zvanje vanrednog profesora. Međutim, zbog blokade Fakulteta u kojoj je aktivno učestvovao, istekli su mu zvanje docenta (treći izborni period) i ugovor o radu što je u nadležnosti Uprave i Opšte službe FF. Na sednici Izbornog veća 1. juna 2017. godine usvojen je predlog odluke za izbor u zvanje vanrednog profesora.

Dr Žarku Petkoviću (1967) je na sednici veća Odeljenja za istoriju decembra 2016. obrazovana komisija za izbor u zvanje (reizbor). U međuvremenu su mu zbog opstrukcije Izbornog veća, u kojoj je aktivno učestvovao, istekli zvanje vanrednog profesora i ugovor o radu. Na sednici Izbornog veća 1. juna 2017. godine Veće je verifikovalo predloženu komisiju i donelo odluku o raspisivanju konkursa, čime je pokrenuta procedura izbora.

Bez želje da ulazimo u dalju polemiku, i reagujući isključivo zbog prethodno objavljenih tekstova u Danasu, Večernjim novostima, Pečatu i Politici, ostajemo u uverenju da će se, u saradnji Fakulteta, Rektorata i Ministarstva prosvete, pravni problemi rešiti i da će biti prevaziđena izuzetno opasna situacija, u kojoj se medijskom kampanjom, peticijama i motivisanjem studenata na blokadu Fakulteta svesno proizvodi dodatno rasulo, kao prostor za vaninstitucionalno delovanje i ostvarivanje partikularnih interesa.

Nastavnici Odeljenja za istoriju:

Prof. dr Andrija Veselinović, red. profesor

Prof. dr Miloš Jagodić, red. profesor

Prof. dr Radoš Ljušić, red. profesor

Prof. dr Siniša Mišić, red. profesor

Prof. dr Radivoj Radić, red. profesor

Prof. dr Suzana Rajić, red. profesor

Prof. dr Nikola Samardžić, red. profesor

Prof. dr Vlada Stanković, red. profesor

Prof. dr Danijela Stefanović, red. profesor

Prof. dr Dubravka Stojanović, red. profesor

Prof. dr Radina Vučetić, van. profesor

Prof. dr Jelena Mrgić, van. profesor

Prof. dr Marko Šuica, van. profesor

Doc. dr Čedomir Antić

Doc. dr Haris Dajč

Doc. dr Larisa Vilimonović

Doc. dr Jelena Rafailović

Doc. dr Aleksej Timofejev

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari