RSSDijalog

Sreda

Ranije

Komentari: 15
Ostavite komentar
Ocena: 3.91
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..
Apel svima onima koji su imali člansku kartu DS
21/02/2016 20:49

Apel svima onima koji su imali člansku kartu DS

LIČNI STAV

Autor: Đorđe Belamarić

Na početku, važno je da se podsetimo kako je formirana Demokratska stranka i koju političku poziciju je zauzimala nekada. Samostalna radikalna stranka ujedinila se sa strankama Hrvatsko-srpske koalicije, Srpskom naprednom strankom, Liberalnom strankom i grupama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore u Demokratsku stranku.

Demokratska stranka je početkom XX veka bila centristička stranka, građansko-liberalne demokratske i socijalne orijentacije. Demokratska stranka je bila jedina stranka koja je nastavila svoje delovanje posle Drugog svetskog rata i jedina politička stranka koja je bila zabranjena od komunista.

Od obnavljanja rada 1989. godine, Demokratska stranka je stalno rasla i dobijala sve veću podršku građana. Ali, kao i na početku svog postojanja, kada 1925. godine dolazi do prvog cepanja stranke, tako i tokom poslednjih 25 godina, Demokratsku stranku stalno napuštaju članovi i po pravilu osnivaju nove stranke i pokrete.

Ovih dana se govori o pravljenju opozicione, proevropske koalicije u Srbiji. Ubeđen sam da nikakva koalicija od ostataka Demokratske stranke ne može da igra značajnu ulogu na predstojećim izborima, niti na bilo kojim izborima u budućnosti. Pitao bih sve koji su imali člansku krtu DS, da li misle da će dovoljan broj birača da glasa za koaliciju ostataka demokratske stranke. Pitanje za lidere ostataka Demokratske stranke je: da li mislite da će birači u Srbiji verovati da ćete u okviru koalicije bolje sarađivati i voditi državu u interesu građana, iako to niste mogli dok ste bili u jednoj stranci?

Složićete se, svi znamo odgovore na ova pitanja! Jasno je da koalicija ne može da bude uspešna ako nije podržana podjednako kako od lidera, tako i od članova stranaka koje je čine. Ukoliko se članovi stranaka bune i ne žele da glasaju za koaliciju iz bilo kog razloga, kako da očekujemo da to isto urade birači? Ili bi više glasova dobila ponovo jedinstvena Demokratska stranka?

Verujem da misija Demokratske stranke, čak i u ovom trenutku, nije u tome da se sve demokrate kao koalicija bore za prelazak cenzusa, već je svrha da bude relevantan politički faktor u državi. A to može ako ima najmanje 20 odsto podrške glasača. Ovo je pravi trenutak da lideri svih ostataka Demokratske stranke razumeju političku i ekonomsku budućnost naše države. A ta budućnost umnogome zavisi od postojanja jake, energične i ofanzivne Demokratske stranke. Kao što je pravi, (nažalost i propušteni) momenat za reorganizaciju stranke bilo leto 2012. godine, posle poraza na izborima, tako je sada poslednji momenat za potpunu promenu načina delovanja demokratske stranke.

Samo jedna opcija daje šansu za dobar rezultat na predstojećim izborima, a to je samostalni nastup Demokratske stranke pod svojim imenom, bez ikakve koalicije. Ko želi na listu DS, može da popuni pristupnicu i time prihvati pravilnik o kandidovanju unutar DS-a. Jednostavnije rečeno, reujedinjenje svih ostataka Demokratske stranke. Verovatno izgleda kao utopija, ali samo velike političke ideje i neočekivane promene mogu da dovedu do napretka čitave države. Velike ideje se nekad ostvaruju i brzo i lako, ali samo ako su stvarno velike.

Znam da će ovaj predlog izazvati revolt skoro svih lidera ostataka Demokratske stranke. Ipak, ubeđen sam da će eventualna koalicija biti samo preživljavanje ostataka DS-a, uz eventualnu šansu za ostanak starih i istrošenih političara u parlamentu. U stvari, to će biti kraj Demokratske stranke možda i njeno gašenje, jer ako nema reujedinjenja, verovatno će i ubuduće biti razjedinjenja.

*Autor je koordinator Centra za edukaciju Demokratske stranke

Prikaži svePrikaži sveOstavite komentarOstavite komentar

Komentari (15)

lenalena | 21/02/2016 22:10

Broj preporuka: 55 Preporuči Predloži za brisanje

Nadam se da će oni koji su verovali u demokratsku ideju ostati verni svom mišljenju. Mnogi su pokazali svoje lice i brže bolje pobegli, nadajući se da će opet moći po starom. Verujem da im neće to ovaj put biti dopušteno.

Jelena blagojevicJelena blagojevic | 21/02/2016 22:08

Broj preporuka: 50 Preporuči Predloži za brisanje

Ovo je glas razuma i pokajanja koji ukazuje na realnost u kojoj se danas nalazi novi DOS,dokaz da su u pitanju samo licni interesi i nista vise.

TomaS TomaS | 22/02/2016 13:32

Broj preporuka: 35 Preporuči Predloži za brisanje

Demokratska stranka prvo mora ući u koqaliciju sa Diogenom da zajedno nađu Čoveka, jer ga DS u ovom trnutku nema. Odlazak eksponiranih ljudi i bivših čelnika, pokazuije sa kakvim je skromnim ljudskim potencijalom rspolagala. To je beda političke ponude u Srbiji, nigde Čoveka. Kada je kredit stečen Đinđićevim stradanjem spiskan, ostale je samo ogoljena DS.

vojkovojko | 21/02/2016 21:55

Broj preporuka: 29 Preporuči Predloži za brisanje

Ima tu neke realnosti ,samo zaboravio je reći da DS ima neke šanse da opstane kao izvorna stranka samo pod uslovom da se kompletna kadrovski reorganizuje i dođu neki novi neuprljani kadrovi.Na žalost kompletno sadašnje rukovodstvo je uveliko iskompromitovano....

MakiMaki | 21/02/2016 21:49

Broj preporuka: 28 Preporuči Predloži za brisanje

Covek je pogodio u centar , danas biti demokrata i clan DS ( i njenih derivata) nije isto , stranka je daleko odlutala od pocetnih ideala.Malo ko moze da poveruje da ce se stranka i uopste cela skupina tih stranaka za dva meseca bitno promeniti i vratiti prvobitnim idealima. Puno toga nestima medju derivatima a jos manje su sanse da kao skupina deluju homogeno.