Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 5.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

20/05/2010 19:49

Koliko Srba ima u Čikagu

PISMA

Autor: Dragomir Marinković

Ovih dana Zvezda ide u Čikago. Na turnir, u grad u kome živi, kako rekoše sinoć, 17. maja, u vestima Studija B, 600.000 Srba. Prema američkim statističkim procenama Čikago je 2008. godine imao 2.853.114 stanovnika (1950. je imao čak 3,6 miliona stanovnika). Prema vestima Studija B, svaki peti Čikašanin je poreklom Srbin.

 I Poljaci tvrde da je Čikago, posle Varšave najveći poljski grad, što znači da u ovom američkom megapolisu živi, u najmanju ruku, isto toliko, dakle 600.000 Poljaka. Svaki drugi Čikašanin je ili Srbin ili Poljak. Jedna druga statistika spominje još 28 nacija, uključujući i crnce subsaharskog porekla kao predačko obeležje ostatka Čikašana.

Prema, opet, jednoj drugoj statistici, u svetu ima ukupno 12.000.000 Srba. Ergo, svaki dvadeseti Serbin živi i radi ili ne radi u Čikagu. Ako se uzme da po 600.000 Srba živi još u Kaliforniji, Kanadi, Australiji, Nemačkoj i štatijaznam još kojoj vukojebini, postavlja se sasvim umesno pitanje ima li u Srbiji, uopšte, Srba, ili su ovo ovde, kako su i inače to utvrdili švajcarski istraživači DNK-a, neki Iliri, Vikinzi, Varjazi, Kelti, Dačani, Tračani, a bogami, možda i Iračani. Nije džaba Dživo Gundulić Aleksandra Velikog nazvao Lesandrom Srbljaninom.

Eto, malo šege.

Samo istinski malecki, frustrirani i neznatan narod ima potrebu suludog projektovanja svoje umišljene veličine, makar da je i statistička. Od neprocenjive koristi bi nam bilo neko surovo i bolno, veoma bolno otrežnjenje. Odmah i sada, dok još nije kasno.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)