OEBS je pravo telo za pokretanje diskursa ratnog nezavisnog novinarstva. Ovaj zaključak je provejavao kroz diskusije učesnika dvodnevne konferencije „Novinarska sigurnost, medijske slobode i pluralizam u vreme konflikta“, koja je održana u Beču. Bio je to jedan od najvećih skupova u okviru OEBS-a koji je okupio blizu 300 predstavnika država članica OEBS, novinara iz tih zemalja i međunarodnog civilnog sektora.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }  

U centru zbivanja bio je konflikt između Ukrajine i Rusije, promocija novinarske sigurnosti u toj zoni, drugačija interpretacija konflikta kroz stavove građana koje vlade te dve zemlje razvijaju kroz propagandu. Mišljenja su ukrstili ljudi iz Ukrajine i Rusije, ali i oni koji su iskusili balkanski konflikt: šta treba preventivno da se uradi kako bi se fizički i pravno zaštitili novinari, kako treba da se istraže procesi koji guše slobodu medija, kako da se promovišu najbolje prakse da ne dođe do narušavanja slobode štampe i šta treba da se uradi kako bi se sankcionisala tela koja su zaustavljala informacije i promovisala neslobode.

Jedan od uvodničara na konferenciji bio je Roj Gatman, sada izveštač sa Bliskog istoka, a devedesetih godina izveštač sa poprišta balkanskog sukoba. On je naglasio neophodnost „pokrivanja konflikta na fer i balansiran način, a to znači da treba dati šansu svim stranama u sukobu“.

Na konferenciji priliku da organizuju razgovore dobili su predstavnici civilnog sektora. Jedna od tema bila je „Istorija kao propaganda – izazovi za medijske slobode“. U okviru ove teme rečeno je da „često u vreme ratnih sukoba propagandna mašinerija u okviru medija koristi istorijske činjenice koje se na drugačiji način interpretiraju, jer imaju potrebu da na neki način dođu do savesti i srca građana i dobiju podršku za operacije koje su u konfliktu dosta radikalne“. Jedna od tema bila je i Digitalna revolucija u Istočnoj Evropi, koja je sada na liniji fronta. Digitalna bezbednost je još uvek tema o kojoj se malo priča, jer je u toku sukoba još komplikovanija zato što se njom bave i tajne službe, „česta su presretanja informacija koje novinari rade van domena transparentnosti“. Nezaobilazna je bila i novinarska etika i njena podložnost menjanja u konfliktnoj situaciju. O tome su najbolje svedočili oni koji su iskusili sukobe na prostoru bivše Jugoslavije.

Sa ovog skupa predstavnica OEBS za slobodu medija Dunja Mijatović poručila je da je u vreme konflikta neophodna nezavisnost novinara kao faktora za razumevanje svih strana. Ambasadorka Sanja Milinković, zamenica stalnog predstavnika Srbije u OEBS-u, istakla je da je tema konferencije jedna od prioriteta koje Srbija promoviše ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari