Država mora da obezbedi adekvatnu akciju protiv ekstremizma, koje opterećuje srpsko društvo, a veliku ulogu u tome treba da imaju mediji, ali i civilni sektor – samo je jedan od zaključaka sa jučerašnjeg okruglog stola „Otpor ekstremizmu“, koji je organizovao Helsinški odbor za ljudska prava.


Skup je obeležio i povratak haškog optuženika i lidera radikala Vojislava Šešelja, na šta su se skoro svi govornici osvrnuli. Takođe, ukazano je da je ekstremizam najvidljiviji u Vojvodini, te su istaknuti i nasilni događaji nakon fudbalske utakmice Srbija – Albanija, kada su u nekoliko vojvođanskih gradova, posebno u Novom Sadu, razbijene pekare u vlasništvu Albanaca.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko naglasila je da je Šešelj „simbol etničkog čišćenja“ i da je zabrinjavajuće to što se njegov povratak prikazuje na „reduciran način“, bez govora o zločinima zbog kojih mu je suđeno. Ona je ukazala da državne institucije uglavnom tolerišu desničarske organizacije, ali ih i koriste za neke svoje ciljeve.

– Država desničarski ekstremizam ne percipira kao pretnju – objasnila je Biserko.

Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije, rekao je da je nasilje prisutno u svim sferama društva, te da je veoma izražen nedostatak tolerancije prema svima koji su različiti. Po njegovim rečima, mladi su najpodložniji ekstremizmu, koje opisuje kao „društveno zlo“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić podsetila je da je novembar mesec tolerancije u Srbiji, dodajući da ne prođe dan a da javnost ne sazna za nasilje prema osobama koje su po nekoj ličnoj osnovi različite.

– Pred nama je dug put do društva istinske ravnopravnosti – ukazala je ona, navodeći da se od države očekuje da stvori pravni i politički ambijent u kome bi pravda bila svima dostupna.

Predsednica Odbora za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Skupštini Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je da je užasava relativizacija Šešeljevog povratka gde je on predstavljen kao žrtva. Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić ocenio je da takav način predstavljanja Šešelja pokazuje da se društvo pomirilo sa ekstremizmom.

– Izgleda da će se Šešelj provući bez presude i kakve to veze ima kada je predsednik države Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, predsednica parlamenta Maja Gojković, visoki funkcioner Igor Mirović, rekao je Gruhonjić.

Koalicija protiv ekstremizma

Imajući u vidu negativne efekte delovanja desnice na društvo i budućnost zemlje, Koalicija nevladinih organizacija „Otpor ekstremizmu“ izražava zabrinutost zbog tolerisanja njihovog delovanja. Koalicija, koju čini 19 NVO, formiraće mrežu za redovno praćenje svih pojava ekstremizma kako bi alarmirala institucije i sprečila širenje njihovog uticaja u javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari