Pravnosnažnom presudom Apelacionog suda u Beogradu utvrđeno je da je Dragan Marković Palma, predsednik Jedinstvene Srbije (JS), izvršio teški oblik diskriminacije po osnovu seksualnog opredeljenja, kada je 15. avgusta 2011. godine, neposredno pred održavanje Parade ponosa, predstavnicima medija izneo svoje stavove o LGBT populaciji.


„Stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je: mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno“, rekao je tada Marković.

Apelacioni sud je sada ovakvom odlukom preinačio oslobađajuću presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu od 17. septembra 2013. godine, odnosno usvojio tužbeni zahtev Gej strejt alijanse (GSA), koja je pokrenula postupak protiv Markovića. Lider JS je u obavezi da GSA isplati 57.300 dinara na ime troškova postupka.

– Prvi osnovni sud, kao prvostepeni, odbio je tužbeni zahtev smatrajući da Dragan Marković zvani Palma nije izvršio teški oblik diskriminacije, pa je tek nakon žalbe i nakon proteka tri godine Apelacioni sud odlučio da pravilno primeni Zakon o zabrani diskriminacije. Inače, praksa većine osnovnih sudova u zemlji jeste da odbijaju da primene ovaj zakon ili ga pogrešno primenjuju. Međutim, postoje i drugačiji, istina veoma retki primeri, te stoga zaslužuju i posebnu pažnju. Tu posebno mislimo na sudije sa izraženijim ličnim i profesionalnim integritetom – kaže advokat Aleksandar Olenik, punomoćnik GSA.

On naglašava da u obrazloženju presude Apelacionog suda predsednica veća – sutkinja Zorica Jašarević – navodi da je „posebna obaveza političara, pa samim tim i tuženog da promoviše vrednosti demokratskog društva, kao što su pluralizam, tolerancija i pravo na različitost“.

– Ovakvi stavovi suda su u saglasnosti sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, na koju se, između ostalog, poziva i sam sud u ovoj presudi – dodaje Olenik.

Na kraju, Olenik ističe da je odgovornost javnih ličnosti za izgovorenu reč uvek veća, jer njihovi stavovi, pogotovo javno izneti, imaju veliki uticaj.

– Kako je Dragan Marković Palma javna ličnost – predsednik političke organizacije i narodni poslanik, njegove izjave imaju veliki uticaj na javno mnjenje u Srbiji i svakako su faktički obavezujuće za sve članove političke organizacije čiji je on predsednik, te smatramo da mediji moraju dati zasluženu pažnju ovoj presudi, a sve kako bi se smanjila šteta do koje je već došlo prenošenjem izjava kojima se vrši teški oblik diskriminacije – zaključuje Olenik.

Bez komentara

Dragan Marković Palma, predsednik JS, juče nije odgovorio na pozive Danasa da prokomentariše presudu Apelacionog suda u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari