Migranti iz ratom zahvaćenih područja koji prolaze kroz Srbiju ne bi li dospeli do država članica Evropske unije, u najvećem broju stižu u dve vojvođanske opštine – Kanjižu i Suboticu. Prema informacijama kojima u ovom trenutku raspolažemo – u Kanjižu dnevno stigne oko 1.500, a u Suboticu oko 300 migranata. Reč je uglavnom o ljudima u zrelom dobu, između 30 i 40 godina, koji nisu siromašni, pristojno su obučeni, ali su iscrpljeni i neophodna im je naša pomoć.

Među njima nema puno žena i dece. Pokrajinska vlada poslala je prvi kontingent pomoći u iznosu od osam tona, koje smo distribuirali u centre za prihvat migranata, napominje za Danas Miroslav Vasin, potpredsednik Vlade Vojvodine, pokrajinski sekretar i šef štaba za vanredne situacije.



 

Kakve probleme najavljujete?

– Uskoro stiže zima i nisam siguran da ćemo moći toliki broj ljudi da dočekamo na toplom.

Na granici sa Mađarskom je počela izgradnja zida, da li se taj događaj već odrazio na prilike u vezi sa prihvatom migranata?

– Najpre moram da izrazim svoje lično neslaganje i zaprepašćenje činjenicom da se u 21. veku grade zidovi na granicama. Trenutno se to ne održava na situaciju sa kojom se suočavamo, ali pretpostavljam da i te kako hoće kako radovi na podizanju tog zida budu napredovali. Moram i da istaknem da su migranti vrlo pristojni ljudi, koji do sada nisu napravili apsolutno nikakav problem niti eksces.

Šta će se dogoditi kada zid bude izgrađen?

– Naravno, izgradnja zida otežaće izlazak migranata iz Srbije i usloviti njihov duži boravak ovde. Takođe, prema mom ličnom ubeđenju, pokušavaće da preskoče te zidove i nekako dospeju na tlo EU. Nikakvi zidovi neće moći da spreče migracije. S druge strane, verovatno će doći do promene migracionih tokova, zaobilaziće se Srbija, ići će se više preko Bugarske i Rumunije. Verovatno je i da će drugi granični prelazi, poput ovog sa Hrvatskom, biti opterećeni.

Preti li, kako se uveliko može čuti u javnosti, humanitarna katastrofa?

– Za sada ne. Sve je pod kontrolom, sa ovolikim brojem migranata možemo da izdržimo, da im obezbedimo neophodne uslove za boravak u našoj zemlji. Šta će biti u budućnosti, možemo samo da ga nagađamo…

Kakva je saradnja sa republičkom vladom u ovom slučaju?

– Moram da kažem da su na našu prvu preporuku i inicijativu jako loše reagovali. Mi smo predložili uvođenje vanrednog stanja u Kanjiži i Subotici, zbog povećanog priliva migranata i problema u vezi sa smeštajem, da bi Aleksandar Vulin odmah sutradan došao u Suboticu i rekao kako nema potrebe za tim. Mi nismo hteli da uvedemo vanredno stanje ni zbog čega drugog već samo zbog lakšeg odobravanja i distribucije pomoći migrantima. Sve vreme govorimo sa poštovanjem onoga što republička vlada radi na jugu Srbije, kuda migranti ulaze, kao i načelan odnos prema problemu. Ne vidim razloga da se ova situacija politizuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari