Dobra vest je da je ministar pravde Nikola Selaković izjavio da je neophodno promeniti određene odredbe Zakona o javnom beležništvu. Loša vest je da se štrajk advokata nastavlja, rekao je juče Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije.


Prema njegovim rečima, ponuda Ministarstva pravde koja je podrazumevala promenu zakona tako da pored notara i advokati mogu da sačinjavaju ugovore o prometu nekretnina, nije prihvatljiva.

– Mi smo ministru pravde dostavili pisani odgovor u kom obrazlažemo svoju odluku da odbijemo ponudu. Nama je neprihvatljivo da javni beležnici i dalje sačinjavaju te ugovore. Ministar je upoznat sa našim zahtevima, koji podrazumevaju da, kao u drugim zemljama, notari samo overavaju ugovore – rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, advokatura je spremna da nastavi pregovore u cilju pronalaženja najboljeg rešenja.

Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda, ponudu Ministarstva pravde ocenio je kao nedovoljnu.

– Oni su uvažili samo jedan od naših zahteva. Ali to je isuviše malo. Ministarstvo uopšte nije odgovorilo na naše druge zahteve. Kada bismo se mi vratili na posao, pitanje je da li bi se uopšte pregovaralo o ostalim problemima koji muče advokaturu – naveo je Šoškić. Prema njegovim rečima, ova ponuda Ministarstva pravde ne može da se klasifikuje kao kompromis.

– Kada bismo ovo prihvatili, to bi bio kompromis protiv principa ustavnosti. Na taj način bismo protivrečili sami sebi – kazao je Šoškić.

Zoran Jelić, potpredsednik Advokatske komore Srbije, osvrnuo se na visoke troškove usluga javnih beležnika u Srbiji i kao poređenje naveo primer Češke.

– U Češkoj overa bilo kog dokumenta kod notara, nezavisno od visine ugovora, iznosi 2,36 evra. Kod nas, za iste pravne poslove, građani treba da snose enormne troškove. Mi već 36 dana čekamo da to neko shvati. Ovakav Zakon o javnim beležnicima predstavlja udar i na Ustav Srbije i na novac građana – rekao je Jelić.

Podsetimo, više od 8.000 advokata protestuje od 17. septembra. Oni zahtevaju da se promeni Zakon o javnim beležnicima i srodni zakoni, tako da notari samo overavaju ugovore koje sačinjavaju advokati ili sami građani. Takođe, advokati insistiraju na promeni poreske politike, tako da svako plati porez srazmerno dobiti koju ostvaruje. Treći zahtev advokata je smena ministra pravde Nikole Selakovića zbog njegove, kako se navodi na internet strani AKS, „drskosti, arogancije, nekompetentnosti, i ponižavajućeg odnosa prema advokaturi“.

Ostavka ministra Selakovića i dalje jedan od zahteva

Slobodan Šoškić je izjavio da je ostavka Nikole Selakovića i dalje jedan od zahteva kojim advokati uslovljavaju povratak na posao. On je pojasnio da na sastanku dve strane koji je bio održan u petak nije rekao da advokati ne žele lično ostavku ministra Selakovića, već da nema ničeg ličnog u zahtevu za njegovom ostavkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari