Ovo je optužnica sa izraženom političkom pozadinom koja nema za cilj da otkrije ubice Slavka Ćuruvije. Ona je usmerena ka tome da Državnu bezbednost prikaže kao državnu instituciju sa kontinuiranim nasilnim delovanjem, rekao je juče Ratko Romić, bivši glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Državne bezbednosti.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Iznoseći svoju odbranu, on je pred većem Specijalnog suda negirao da je učestvovao u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije i izrazio nadu da će sudski postupak poslužiti da se skine ljaga sa njegovog imena.

– Optužnica protiv mene je neosnovana, protivrečna i u svom najvećem delu nepotkrepljena dokazima. Ona je puna tužiočevih pretpostavki, što nas je dovelo u situaciju da se branimo od optužnice, a ne od dokaza – rekao je Romić. Prema njegovim rečima, jedini tačan deo optužnice je, nažalost, onaj u kojem se tvrdi da je Slavko Ćuruvija lišen života, ali je apsolutno netačno da je on učestvovao u izvršenju tog krivičnog dela.

– Ja sam zahtevao od tužioca da mi obrazloži na osnovu kojih dokaza je potkrepljena tvrdnja da sam ja neopaženo prišao Branki Prpi i Slavku Ćuruviji i na osnovu čega se tvrdi da sam ja udario Prpu pištoljem u glavu. To sam tražio kako bih mogao da se branim od konkretnih dokaza, a ne od tvrdnji, rekao je Romić i istakao da su ovakve optužnice opasne po društvo, jer iz njih proizilazi da bilo ko može da bude optužen za bilo šta.

Govoreći o delu optužnice u kojem se ističe da je Milorad Ulemek Legija odbio da sa svojim pripadnicima izvrši ubistvo Ćuruvije, Romić je isključio tu mogućnost.

– U Državnoj bezbednosti se ne podstiče, već naređuje. Niko, pa ni Ulemek nije mogao da bira zadatke, kazao je Romić. On je naveo da je u danu ubistva Ćuruviju pratilo ukupno 27 pripadnika Državne bezbednosti.

– Nisam toliko intelektualno ograničen da uzmem kola od Devetog odeljenja DB-a i onda se tim kolima odvezem u područje u kojem vrvi od pripadnika tog istog odeljenja. Svi oni znaju i mene i to vozilo i niko nije prepoznao ta kola, rekao je Romić.

Pored Romića, na jučerašnjem ročištu je iznošenje odbrane priveo kraju i bivši načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić. On je sudu predložio da zarad objektivnog informisanja javnosti sve što se dešava u toku suđenja bude predstavljeno javnosti u izvornom obliku. Kako je naknadno objasnila Zora Dobričanin Nikodinović, njegova braniteljka, Radonjićev zahtev je motivisan njegovim nezadovoljstvom načinom na koji je deo medija izveštavao o ovom postupku.

Radonjić je istakao da je sve vreme postupao po pravilima službe i da o zakonitosti primenjenih mera ne može da bude spora.

– Ponosim se svojim radom u službi. Ne kažem da nije bilo nekih propusta, ali nikada nisam uradio ništa protiv zakona. Sve što sam tada radio, radio bih i sada, rekao je Radonjić i dodao da optužnicu protiv njega doživljava kao „pravno otelotvorenje medijskog politikanstva“.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti (DB) da su „iz niskih pobuda“ ubili novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine.

Optuženi su tadašnji načelnik Resora DB Srbije Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak. Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju kazne zatvora od 40 godina, a za Kurakom je raspisana poternica i njemu se sudi u odsustvu.

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije biće nastavljeno 7. septembra.

Aleksandar Vučić potencijalni svedok

Da bi se razjasnio deo optužnice u kojoj se navodi da je ubistvom Ćuruvije „ugrožena sloboda medija“, Ratko Romić je rekao da će za svedoke predložiti nekadašnje ministre informisanja na nivou republike i savezne države. U trenutku ubistva Ćuruvije, te pozicije su zauzimali Aleksandar Vučić i Goran Matić.

Radonjić i Romić ostaju u pritvoru

Advokatica Zora Dobričanin Nikodinović, braniteljaka okrivljenih Romića i Radonjića, na završetku glavnog pretresa je navela da je sudski postupak pokrenut iz političkih razloga i apelovala na sudsko veće da ukine pritvor njenim klijentima. Posle kraće pauze predsednica sudskog veća Snežana Jovanović je odbila taj predlog, navodeći da i dalje postoje objektivne i subjektivne okolnosti zbog kojih veće ne može da dozvoli da se oni brane sa slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari