Javni beležnici koji će početi sa radom 1. septembra doprineće rasterećenju sudova, a da time neće biti narušena pravna sigurnost. Imenovan je dovoljan broj javnih beležnika i stvoreni su uslovi da se zakon primenjuje u roku koji je predviđen, rekao je juče u Skupštini Srbije Nikola Selaković, ministar pravde, i dodao da je za punu primenu zakona potrebno usvojiti i predložena zakonska rešenja.

Poslanici vladajuće koalicije najavljuju da će podržati predložene predloge Zakona o prometu nepokretnosti, o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa i izmene Zakona o sudskim taksama. Opozicija, međutim, svoju podršku uslovljava prihvatanjem amandmana, uz primedbu da nije dobro što se ovi zakoni donose u poslednjem momentu.

Ministar Selaković je objasnio da je Zakon o javnom beležništvu donet 2011. godine, ali da je više puta odlagan početak njegove primene, jer nije bilo dovoljno kandidata za te funkcije, a da je poslednjom izmenom zakona u proleće 2013. predviđeno da primena počne 1. septembra ove godine.

Govoreći o Predlogu zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, Selaković je rekao da je važeći zakon donet 1993. godine, na osnovu ranijeg Ustava, i da je sada potrebno uskladiti ga sa važećim Ustavom i Zakonom o javnom beležništvu. Naveo je da je predloženim zakonom predviđeno da javni beležnik obavlja poslove sastavljanja i overavanja javnih i privatnih isprava umesto osnovnih sudova ili organa lokalne samouprave.

– Jedan od najvažnijih poslova javnih beležnika doprineće rasterećenju sudova od poslova koji ne predstavljaju suđenja, a da se ne narušava pravna sigurnost, naveo je ministar pravde, koji je objašnjavajući predlog Zakona o prometu nepokretnosti, istakao da je predviđeno da se ugovori o raspolaganju nepokretnostima sačinjavaju u obliku javnobeležničkog zapisa, kao i da su za te poslove isključivo nadležni javni beležnici.

Kada je reč o izmenama Zakona o sudskim taksama, Selaković je rekao da će u opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, njihov posao do izbora obavljati osnovni sudovi.

Slobodan Homen, bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde i aktuelni poslanik Nove demokratske stranke, zamerio je što se ova zakonska rešenja donose neposredno pred početak rada javnih beležnika.

I Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe Demokratske stranke, uočio je da se zakonska rešenja donose u poslednjem momentu.

– Dobili smo dopis od grupe građana koji su se javljali za javne beležnike i njihova primedba je bila da su svi članovi izborne komisije bili istovremeno i članovi ispitne komisije, kao i da je izborna komisija menjala kriterijume u hodu. Primedbe građana su i da su beležnici birani po partijskoj liniji i da je većina izabranih bliska SNS, kaže Stefanović.

Ministar Selaković rekao je da on svoj posao obavlja u skladu sa zakonom, jer javni funkcioner ne sme da zna za partijski, već samo za državni interes. On je naveo i da je dobio anonimni dopis desetak kandidata, da je neke primio i razgovarao sa njima i da su otišli zadovoljni.

Janković kontroliše Ministarstvo pravde

Zaštitnik građana saopštio je juče da je povodom početka rada javnih beležnika pokrenuo postupak kontrole rada Ministarstva pravde zbog ozbiljnosti navoda pritužbi kojima su kandidati za mesta javnih beležnika ukazali na nepravilnosti u postupku imenovanja javnih beležnika.

Selaković: Žao mi je što je Janković naseo

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da se neće mešati niti osporavati rad zaštitnika građana koji treba da kontroliše organe državne uprave istakavši da je postupak imenovanja javnih beležnika sproveden na pravno valjan i zakonit način. „Krivo mi je što vidim u izveštaju zaštitnika građana da je podlegao novinskim natpisima bez prethodnog razgovora sa resornim ministrom ili bilo kim iz Ministarstva pravde jer su vrlo lako mogli da mu budu dostupni svi podaci“, rekao je Selaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari