Iako je nedostupan policiji Srbije, koja ga traži zbog malverzacija u privatizaciji pet firmi, i policiji Rumunije, gde ga terete za podmićivanje sudije i pljačku prilikom kupovini rudnika bakra vrednog milijardu dolara, biznismen Dimitrije Miki Aksentijević mirno sedi u Londonu i upravlja svojim balkanskim poslovima. To je rezultat istraživanja koje je sproveo Centar za istraživačko novinarstvo i novinarska mreža OCCRP, a koje će sutra u celosti biti objavljeno na sajtu CINS-a.

Prema podacima do kojih su došli novinari CINS-a, londonska kompanija Mineco, koju predvodi Aksentijević, inače sin jednog od bivših rukovodilaca Genexa, povezana je sa raspadom nekada uglednih i profitabilnih preduzeća, Fidelinkom i Navipom, koji su u stečaju, Mlinioservisom, koji je izašao iz stečaja, ali radi sa gubitkom i dva rudnika – Veliki Majdan kod Ljubovije i Rudnika kod Gornjeg Milanovca. U finansijskim transakcijama Aksentijeviću je ključni saradnik bio Aleksandar Andrejević, koji je krajem 2011. osumnjičen i za učešće u pljački privatizovanih preduzeća u Srbiji.

Mineco je, prema pisanju CINS-a, 2006. na berzi kupio svih 11 zavisnih preduzeća Navipa, nekada vrhunskog proizvođača vina i rakija i značajnog izvoznika. Nijedno od tih društava sada ne radi, dok je najmanje 100 hektara vinograda i voćnjaka pod hipotekom. „Nakon ulaska u stečajni postupak u martu 2012, imovina kompanije je procenjena na više od 21 milion evra, a njeni dugovi iznose više od 20 miliona“, ističe stečajni upravnik Vasilj Vasiljević. Od 800, radnika koliko je Navip nekada zapošljavao, preostalo je njih 50-ak koji samo čuvaju i održavaju imovinu

U novembru 2011. srpska policija je uhapsila grupu direktora preduzeća Navip i Mineco zbog zloupotreba počinjenih tokom privatizacije. Direktor Mineca iz Londona Aleksandar Andrejević, uspeo je da pobegne iz zemlje pre hapšenja.

Srpska policija je 2011. otkrila prevaru u privatizaciji Navipa „tešku“ šest miliona evra. Prema izveštaju policije, tri direktora Mineca Dragan Tomić, Bogdan Komlenac i Aleksandar Andrejević učestvovali su u prevari zajedno sa direktorom Navipa Slobodanom Lukićem. Policija je za kriminalne aktivnosti optužila i Bogdana Nikšića i Branislava Vučurevića, vlasnike reklamne agencije „TVADV“, koja je bila Navipov poslovni partner – kao i devet poreskih inspektora. Iako suđenje u ovom predmetu još nije počelo, policija je objavila detalje o tome kako je prevara počinjena.

Direktori su optuženi da su organizovali da Mineco kupi Navipov poslovni prostor u Beogradu za jednu trećinu njegove stvarne vrednosti ili dva miliona dolara ispod tržišne cene. Na taj način su, kako ih policija tereti, oštetili Navip a ostvarili nezakonit profit za Mineco, koji sada poseduje nekadašnje Navipove nekretnine – dve zgrade preko puta Beogradskog zoološkog vrta u centru Beograda. Jedna zgrada je bivši Navipov magacin za vino koji je u zapuštenom stanju i služi kao garaža za zaposlene u preduzeću Mineco Plus. Osim ovog, još dva Minecova zavisna preduzeća u Srbiji, „Energy 4 You“ i „Lofi Investments“ su registrovana na susednu, renoviranu zgradu sa poslovnim prostorom u vlasništvu Mineca.

CINS i OCCRP su pokušali da dobiju komentar od Mineca u Londonu, ali bez uspeha. Otkrili su, međutim, da Aleksandar Andrejević i Dimitrije Aksentijević, iako jednog traže srpska i rumunska, a drugog samo rumunska policija, žive slobodno u Velikoj Britaniji.

U Srbiji Mineco kontroliše najmanje 12 preduzeća. Pored Navipa, tu su dva rudnika – Veliki Majdan i Rudnik – i još dve privatizovane firme: Fidelinka, koje je bila jedan od najvećih proizvođača brašna, i Mlinoservis, nekadašnji veliki proizvođač industrijskih mašina i opreme za prehrambenu industriju. Oba preduzeća su završila u stečaju ili finansijskim problemima. Fidelinka je imala više od 300 radnika, a sada, osim čuvara, tamo ne radi niko. Prema rečima stečajnog upravnika Zorana Stojanovića, Mineco je kupio 19 odsto akcija te kompanije 2005. Dokumentacija pokazuje da su u martu 2009. računi Fidelinke blokirani, a u julu 2010. kompanija je bankrotirala.

Međutim, Mineco planira još poslova u Srbiji. Kako je OCCRP-u i CINS-u rečeno kompanija se prijavila na tender Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine za izgradnju pet hidroelektrana.

Rudnici

Mineco je vlasnik 66,6 odsto rudnika olova i cinka Veliki Majdan iz Ljubovije, dok je 33,3 odsto u vlasništvu kiparske firme Metexcel trejding limited. Ovaj rudnik zapošljava 288 radnika i prošlu godinu je završio u plusu od 158 miliona dinara. Vlasnik 100 odsto akcija rudnika Rudnik je firma Contango, registrovana u opštini Stari grad. Vlasnici te firme su Dimitrije Aksentijević (33 odsto), Darko Vukobratović (34 odsto) i kompanija Mineco sa 33 odsto udela. Rudnik zapošljava 426 radnika, a 2012. završio je sa neto dobitkom od 363 miliona dinara.

Ko je Dimitrije Aksentijević

Dimitrije Aksentijević, u upravi je kompanije osnovane 2002. u švajcarskom kantonu Zug. Ima dvojno državljanstvo – Velike Britanije i Srbije, a nekada je radio za kompaniju Glencore. U Londonu je osnovao Mineco, koja od oktobra 2007. poseduje i 12 odsto akcija privatizovane kompanije Mlinoservis. Ova firma je bila u stečaju od 2010. do juna 2011. Danas je aktivna, ali posluje loše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari