– Srbija je zemlja sa najvećim javnim dugom u okruženju, sa malim direktnim stranim investicijama, ali i sa skoro najvišim BDP-om po glavi stanovnika, sa prilično robusnim izvozom i sa nezaposlenošću koja je negde na sredini regionalne lestvice. Ukupno uzev, reklo bi se da podaci nisu tako loši, ali u ovoj statistici Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Instituta „Demokratija za razvoj“, reč region ima prilično usko značenje i obuhvata samo Srbiju, Bosnu, Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo kao nezavisnu državu.

Fond i Institut su upravo stavili u funkciju veb-sajt koji objedinjuje statističke podatke sa ovih šest tržišta i pokazuje kako su se kretale njihove ekonomske performanse od 2008. do danas. Osim ekonomije, tu su i parametri o javnoj upravi, vladavini prava i društvenom razvoju.

Ekonomski podaci, tako, pokazuju da je u 2014. (poslednjoj godini za koju su date informacije) javni dug Srbije bio 70,9 odsto BDP-a i to je jedan od pokazatelja po kojima najgore stojimo u odnosu na komšije. Crnogorci su imali dug od nešto ispod 60 odsto, Bosanci 45,5, Makedonci samo 38,2 odsto, a Kosovo praktično beznačajnih 10,6 odsto. Podaci za Albaniju nisu dati. Srpski javni dug je u međuvremenu nastavio da raste, pa je sada na oko 75 odsto.

Međutim, kada se poredimo sa ovim državama, naši ostali pokazatelji ne izgledaju toliko loše. Recimo, BDP po glavi stanovnika nam je najveći i iznosi 4.926 evra. To je znatno više od svih drugih država regiona, koje sve imaju manje od 4.000 evra.

Čak smo i po bruto platama u solidnoj sredini, s tim što ne treba smetnuti s uma da su porezi i doprinosi izuzetno visoki u Srbiji (iznad 60 odsto), tako da je neto plata u našoj zemlji mnogo niža od bruto plate. Podaci kojima raspolaže Fond za političku izuzetnost kažu da je u 2014. bruto zarada u Srbiji bila 442 evra, što je znatno manje od BiH gde je bila 605 evra i Crne Gore – 723 evra, ali i znatno više od Makedonije – 347 evra. Cifre za Albaniju i Kosovo nisu date, ali u 2013. na ovim tržištima je prosečna plata bila 260 evra i 346 evra. Zanimljivo je primetiti i oštar pad prosečne bruto zarade u Srbiji od 2014. do 2015. od čak 92 evra.

Mada je od 2008. do sada u Srbiji ugašeno oko 300.000 radnih mesta, gledajući zvanične stope nezaposlenosti u okruženju i kod nas, pomislili bismo da nam ne ide tako loše. Naime, u 2014. nezaposlenost u Srbiji bila je 19 odsto, što deluje (i jeste) mnogo, ali Bosanci su imali 28 odsto, Makedonci 29, a Kosovari 35 odsto. Samo je Albanija imala za procenat manju nezaposlenost od nas.

Kada posmatramo stopu zaposlenosti od 40 odsto, stvari izgledaju nepovoljnije po Srbiju, ali ne mnogo. Kod Makedonije taj pokazatelj je 41 odsto, a kod Albanije 44, dok Bosna sa 32 i Kosovo sa samo 27 odsto stoje lošije od nas. Činjenica je, međutim, da su to sve loše cifre, tako da nam teško može biti uteha to da je nekom još malo gore nego nama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari