Za borbu protiv krijumčara 100 miliona dolara 1

Kompanija Filip Moris internacional (PMI) inicirala je sveobuhvatan program istraživanja, edukacije i predloga mera za „suzbijanje krijumčarenja i srodnih kriminalnih radnji“ pod nazivom „PMI Impact“, za koji je izdvojila 100 miliona dolara, a na konkurs za izbor projekata u ovoj oblasti moći će da apliciraju i privatne, javne i nevladine organizacije iz Srbije.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

U saopštenju kompanije navedeno je da će inicijativom za suzbijanje krijumčarenja rukovoditi „renomirani stručni savet od sedam nezavisnih svetskih stručnjaka sa besprekornim ugledom u oblasti prava i borbe protiv korupcije“. Konkurs za izbor projekata biće raspisan do kraja godine.

– Napredak u borbi protiv nelegalne trgovine zahteva ideje, resurse i delovanje – zato i pokrećemo inicijativu PMI Impact. Posebnu zahvalnost dugujemo istaknutim stručnjacima koji su stali na čelo ove inicijative i očekujemo veliki broj prijava na konkurs. Paralelno s tim, PMI nastavlja da kontroliše svoj lanac nabavke i podržava međunarodne protokole protiv ilegalne trgovine, kaže generalni direktor kompanije PMI Andre Kalancopulos.

Članica stručnog saveta i bivša viša tužiteljka u američkom Ministarstvu pravde Suzan Hejden dodaje da nezakonita trgovina cveta „delom i usled povezanosti kriminalnih mreža koje funkcionišu nekažnjeno i koriste otvorene granice, korumpirane zvaničnike, neusaglašene pravne sisteme i nedovoljnu primenu zakona“.

Procenjuje se da je ukupna vrednost robe kojom se ilegalno trguje na globalnom nivou oko 650 milijardi dolara, sa veoma aktivnim crnim tržištima za ogroman broj proizvoda, od farmaceutskih, prehrambenih, duvanskih, do oružja i divljači. Više informacija o inicijativi „PMI Impact“ može se naći na internet stranici www.pmi-impact.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari